Nieuws Personeel

Werkgevers verwachten personeel steeds vaker op kantoor

Een kwart van de thuiswerkers wordt verplicht om vaker naar kantoor te komen. Dat blijkt uit een onderzoek dat CNV hield onder bijna duizend thuiswerkers.

Natasja de Groot (AD) 16 juni 2023

Personeel kantoor thuiswerken cnv

Foto: Shutterstock

Het thuiswerken is in coronatijd voor veel kantoormedewerkers het nieuwe normaal geworden. Nu zijn de coronamaatregelen allang opgeheven, maar veel kantoormedewerkers blijven toch vasthouden aan het thuiswerken. Zeker niet alle werkgevers zijn hier blij mee.

Met name bij de overheid en in de zakelijke dienstverlening geven werkenden aan dat zij inmiddels verplicht worden om meer dagen naar kantoor te komen. De eis is niet om voltijds op kantoor aanwezig te zijn, maar de bedoeling is wel vaker dan nu.

Lees ook: Files en volle treinen: helft werkenden wil wel anders, maar werkgever moet erom vragen

Controledrift bij leidinggevenden

De vakbond vindt die dwang onverstandig en wijt het aan controledrift bij leidinggevenden en wantrouwen richting personeel. CNV zou liever zien dat werkgevers meer oog hebben voor de voordelen van thuiswerken en het personeel meer keuzevrijheid geven. ,,Het houdt mensen gezonder, levert een hogere productiviteit op. Bovendien leidt het tot minder filestress, minder CO2-uitstoot en een betere werk-privébalans”, legt CNV-voorman Piet Fortuin uit in het AD.

"Mensen zijn niet productiever als je naar ze kunt kijken op kantoor. Wat ons betreft is dit echt een verkeerde afslag"

CNV-voorman Piet Fortuin

Gezond en efficiënter

Hij wijst erop dat veel werkenden het prettig vinden om thuis te werken. Zo geeft in het onderzoek bijvoorbeeld 63 procent van de ondervraagden aan dat thuiswerken helpt om gezond te kunnen blijven werken. 68 procent zegt thuis efficiënter en effectiever te werken dan op kantoor. 42 procent werkt liefst zoveel mogelijk thuis en 80 procent vindt hybride fijn.

,,Mensen zijn niet productiever als je naar ze kunt kijken op kantoor. Wat ons betreft is dit echt een verkeerde afslag”, zegt Fortuin. De voorman van CNV denkt dat thuiswerken ook helpt in de strijd tegen de hoge werkdruk en het forse ziekteverzuim in bedrijven. ,,Dat zou meer keuzevrijheid juist kunnen helpen.”

Lees ook: We kopen minder vaak lunch op kantoor, maar broodtrommel gaat nog niet mee

Volgens werkgeversvereniging AWVN is thuiswerken in coronatijd ‘een oplossing gebleken voor veel zaken, maar is ook ontdekt dat thuiswerken geen oplossing is voor alles’. ,,Bijvoorbeeld als het gaat om het collegiale contact of de sociale samenhang in een bedrijf, dan is het belangrijk dat er een balans is tussen op kantoor zijn en thuiswerken. We zijn het met CNV eens dat je medewerkers keuzevrijheid moet geven, maar dat wil niet zeggen dat het onbeperkt of ongelimiteerd kan zijn. Soms vraagt het belang van de organisatie dat mensen hun gezicht laten zien”, aldus woordvoerder Jannes van der Velde van AWVN.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws