Nieuws Personeel

Dit is waarom je afscheid moet nemen van het beoordelingsgesprek

Beste ondernemer, schaf het jaarlijkse beoordelingsgesprek af. Dat vindt 38 procent van de werkenden. Driekwart wil liever meerdere keren per jaar een kort gesprek met de werkgever dan één beoordeling aan het eind van het jaar. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

Harriot Voncken (AD) 9 december 2020

Beoordelingsgesprek werkgever onderzoek

Aan het onderzoek deden 1.200 CNV-leden mee, meldt AD. Het merendeel werkt in sectoren zoals de bouw, vervoer, industrie en dienstverlening. Piet Fortuin, voorzitter van CNV: ,,Opvallend is dat veel mensen het beoordelingsgesprek als zwaar ervaren. Ze willen liever gedurende het jaar vaker met de werkgever in gesprek, in plaats van een discussie aan het eind van het jaar of je wel of niet voldoende hebt gefunctioneerd. Dus aan werkgevers de oproep: ga het anders doen."

Beoordelingsgesprek kan zelfs demotiveren

Veel werknemers zien geen meerwaarde in zo’n jaarlijks beoordelingsgesprek, blijkt uit het onderzoek. Ga je beter functioneren door het beoordelingsgesprek? Slechts één op de vijf beantwoordt die vraag met ‘ja’, meer dan de helft zegt ‘nee’. Een derde van de werkenden vindt beoordelingsgesprekken niet nuttig en meer dan 20 procent zegt dat het beoordelingsgesprek hen zelfs demotiveert.

Lees ook: De beste manieren om jouw personeel te bedanken tijdens kerst

Fortuin: ,,Voor veel mensen voelt het beoordelingsgesprek alsof ze op het matje bij de baas moeten komen. Ook kun je aan het eind van het jaar moeilijk nog iets veranderen aan je prestaties. Het zou veel nuttiger zijn voor werknemers om gedurende het jaar te bespreken met een leidinggevende waar ze tegenaan lopen en wat er nodig is voor hun ontwikkeling." Wettelijk is er trouwens geen verplichting om zo’n gesprek te voeren, weet Fortuin. ,,Het hoort bij goed werkgeverschap."

Eind van het jaar hét moment voor extraatjes

Het is de eerste keer dat de vakbond het vergrootglas zo legt op het eindejaars- of beoordelingsgesprek. Ze wilde weten of corona invloed heeft op de uitkomst van zulke gesprekken. Het eind van het jaar is namelijk hét moment voor extraatjes. Dat is nog steeds zo: bijna een kwart van de ondervraagden krijgt elk jaar een dertiende maand, 16 procent krijgt een bonus. De meeste mensen, 77 procent, krijgen altijd een kerstpakket.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.