Nieuws Personeel

Zo ga je om met romantiek op de werkvloer

Van praatjes aan de printer tot kussen bij de koffieautomaat. Maar heeft romantiek bij tl-licht ook kans op slagen? Het Laatste Nieuws legt uit hoe je omgaat met romantiek op de werkvloer.

Nina Dillen | Foto: Rawpixel.com 7 juni 2018

Liefde werk

GroenLinks-voorzitter Marjolein Meijer en Kamerlid Rik Grashoff namen deze week een drastische beslissing. Ze stapten uit hun partij nadat hun relatie aan het licht was gekomen. Liefde op het werk, het komt steeds vaker voor, zo blijkt uit een studie die Randstad in maart publiceerde. Maar zo'n romance is hoe dan ook niet evident.

Lees ook: Volgens deze ondernemers is samenwerken met je partner ideaal

Ideale voedingsbodem

Professor Stefaan Lievens, emeritus-hoogleraar psychologie van UGent, deed jaren onderzoek naar kantoorliefdes en bundelde samen met Sabine Vermeiren zijn bevindingen in het boek 'Van in team naar intiem. Over werkromances en kantooraffaires' (2013). "Het stijgend aantal verliefdheden komt in de eerste plaats omdat er meer vrouwen op de werkvloer zijn dan vroeger. Daarnaast omdat er vaker wordt samengewerkt in teamverband, wat soms gepaard gaat met stress, hevige emoties en conflicten. Zo groeien collega's dichter naar elkaar. Tel daar nog een paar teambuildings en informele drankjes na het werk bij op en je hebt een ideale voedingsbodem", weet Lievens.

Gedragscode

Wat als de vonk echt overslaat? "Als jullie allebei voor de relatie willen gaan, vertel het dan aan je onmiddellijke chef. Zulke romances komen toch uit, mensen hebben daar een zesde zintuig voor. Zo ontstaan roddels, jaloezie en geruchten over voortrekkerij." Moeilijker wordt het natuurlijk als je zelf de baas bent en iets met een collega met een lagere functie begint. "Dan raad ik aan dat één van beiden van afdeling of functie verandert, in de mate van het mogelijke. Al kan je niemand hiertoe verplichten." Want hoe fout het cliché van de baas en zijn secretaresse ook lijkt, iemand ontslaan omwille van een romance is niet wettelijk, zolang die zijn werk naar behoren doet. "Een bedrijf kan hoogstens een gedragscode opstellen. Het kan trouwens net voor een betere sfeer en productiviteit zorgen, als werknemers zich beter in hun vel voelen."