Nieuws Personeel

Havenondernemers: 'screen alle douaniers'

De douane moet al het personeel opnieuw screenen en alle processen nog eens tegen het licht houden. Dat zegt Steven Lak, voorzitter van Deltalinqs, de organisatie van havenondernemers tegen het AD. 'De recente gevallen van corruptie bij de douane zijn duidelijke signalen dat het anders moet.'

Nadia Berkelder en Sander Sonnemans 21 maart 2016

Haven rotterdam containers containeroverslag vracht

Vorige maand werd douanier Gert V. (46) aangehouden, afgelopen jaar werd zijn directe collega Gerrit G.(55) gearresteerd. Zij lieten jarenlang containers met drugs ongecontroleerd de grens passeren en leefden in luxe van het criminele geld dat ze daarmee opstreken.

Lak noemt het zuur dat juist bij de douane sprake is van corruptie. "Het is een dienst die hoog aangeschreven staat bij het bedrijfsleven, ook internationaal. Je kunt heel veel maatregelen nemen om omkoping te voorkomen, maar uiteindelijk is de mens de zwakste schakel."

Koppen rollenCollega's van de twee verdachten balen van het corruptieschandaal. "Het is een smet op het blazoen van het personeel dat wél onvoorwaardelijk voor het werk staat", reageert één van hen. "De sfeer is wel eens anders geweest hier. Een aantal jongens is gehoord door de Rijksrecherche. Collega's vertrouwen elkaar op den duur niet meer."

"Ik weet niet welke invloed dit heeft op te nemen maatregelen, maar ik ben bang dat er koppen rollen." Volgens de douaniers zijn de veiligheidsmaatregelen na de aanhouding van Gerrit G. vorig jaar aangescherpt. "Vroeger reed je met zijn drieën een haventerrein op en liet er één een pasje zien. Nu worden alle passen gecontroleerd."

Goede bedoelingen"Het gekke is", vertelt een andere collega van het kantoor in Rotterdam-Zuid, "dat die twee juist helemaal geen verkeerde gasten leken. Vriendelijk in de omgang en behulpzaam als diensten moesten worden geruild. Nu blijkt waarom. Als later duidelijk wordt dat je jaren in de maling bent genomen door je collega's, dan baal je enorm."

Het is een ramp voor douaniers die wel goede bedoelingen hebben, zegt Mieke van Vliet van vakbond FNV. "Als dit in je team gebeurt, word je ermee besmet, ook al heb je er zelf helemaal niets mee te maken."