Nieuws Personeel

Steeds meer werk in vrijetijdssector

Het gaat goed met de vrijetijdssector in. En het belooft de komende jaren alleen maar beter te gaan. Zo breiden Batavia Stad, de Eemhof, de Orchideeënhoeve en Lelystad Airport uit. En dat schept banen, schrijft De Stentor.

Van onze redactie 23 mei 2016

Bataviastad 2

Toerisme laat daarom de champagnekurk knallen: voor het eerst in het bestaan van de jonge provincie zijn er meer dan 10.000 banen in de vrijetijdssector. "Een prachtig cijfer", zegt Leon Visser, een van de projectleiders.

Sinds 2010 is het aantal banen in deze sector met bijna 1000 gegroeid. Afgelopen jaar was een topjaar met een aanwas van 400 banen (zowel voltijds, deeltijds als uitzendbanen). Niet alle onderdelen doen het goed trouwens, zo is het aantal banen in de categorie 'cultuur, recreatie en amusement' gedaald. Daarentegen gaat het de horeca (4650 banen in 2015) en de verblijfsaccommodaties (1500) voor de wind. Een grote verrassing is dit niet, eerder dit jaar bleek al dat het aantal overnachtingen in toeneemt - en daar profiteert de horeca eveneens van. Mike Bosman, general manager van vakantiepark De Eemhof in Zeewolde, kan erover meepraten. Vorig jaar noteerde het park een recordaantal boekingen, zegt hij. "En deze trend gaat zich in 2016 voortzetten."

RekDe rek is er nog lang niet uit, verwacht Toerisme . Het aantal banen blijft groeien. Zo komen er 45 winkels bij in Batavia Stad in Lelystad (volgend jaar klaar), breidt de Orchideeënhoeve in Luttelgeest uit, laat De Eemhof dertig 'beachchaletjes' plaatsen in 2018 en dan is er natuurlijk nog de uitbreiding van Lelystad Airport. Die werpt z'n schaduw vooruit met de aangekondigde bouw van een Van der Valk-hotel bij Lelystad: 160 kamers en een 'sky-bar' met uitzicht op de luchthaven. "Goed voor het toeristisch product van", zegt Visser.