Nieuws Personeel

'Vakbond FNV is een verandermachine'

Nee, de vakbond is niet op sterven na dood. En ja, de vakbond is óók interessant voor jonge werknemers. FNV-bestuurder Gijs van Dijk, zelf een jonkie met zijn 35 jaar, gelooft nog heilig in de vakbondsstrijd die op 1 mei zijn hoogmis viert. Dat schrijft het AD.

Bart van Eldert | Foto: Shody Careman 19 april 2016

Fnv vakbond gijs van dijk

Zeg tegen Gijs van Dijk nou niet dat de vakbond zich alleen nog maar bezighoudt met symboolpolitiek. "Kijk in dat verband eens naar Schiphol", zegt hij. "Voor mij is de luchthaven hét voorbeeld van de nieuwe FNV. Na jaren van investeren halen we daar nu de oogst binnen. Met vaste banen en nieuwe leden." De aanstormende talenten werkten volop mee aan vernieuwingen als het Organizing Department, dat de mensen op de werkvloer activeert, en aan het team Handhaving & Naleving, dat de baas controleert. Deze vakbondsmensen stortten zich op de bedrijvigheid op en rond Schiphol, een regio met ongeveer 70.000 werknemers. En met succes, vindt Gijs van Dijk, die nu in Amsterdam druk bezig is met de 1 mei-manifestatie. "We zijn trots. Dát vieren we straks hier in de hoofdstad met de Dag voor de Echte Banen."

Wat is er dan vernieuwd?Het is uit de tijd dat een bestuurder alleen langskomt voor een cao-overleg. Denk maar aan alle flexcontracten die worden afgesloten. In het hele land zoeken bestuurders en collega's van het Organizing Department zoals op Schiphol de werkvloer op. We bespreken wat er speelt. Dat is een kwestie van lange adem. Een gebied als Schiphol met tienduizenden banen behandelen we als één geheel waar de werknemers voor elkaar opkomen.''

Hoe dan?"Dat doen onze leden. Zo trokken vaste werknemers van bedrijven in vrachtafhandeling op de luchthaven bij ons aan de bel voor hun uitzendcollega's die met slechte contracten en slecht loon zaten. Onze bestuurders krijgen dan hulp van het team Handhaving & Naleving. Dat zijn 25 juristen en onderzoekers. Het is bizar dat dit moet gebeuren. Maar het werk is zo onzeker en zo slecht betaald, dat het soms bijna mensenhandel lijkt."

Maak dat eens hard."We spraken bij deze bedrijven in de vrachtafhandeling met werknemers en uitzendkrachten. We bekeken de loonstrookjes, een wirwar van onzekere contracten. We berekenden dat ze tot de helft minder verdienden dan waar ze recht op hadden. Daarmee gingen we naar de baas."

En wat zei de baas?"Dat hebben we net gehoord: de lonen worden gelijkgetrokken, sommigen krijgen er zelfs 400 euro per maand bij. 26 mensen krijgen een vaste baan. Zo maken we het verschil. Met weer 40 nieuwe leden erbij. En we gaan in gesprek met Schiphol zelf over andere bedrijven. Willen zij samenwerken met ondernemingen die niet netjes zijn? Nee, dat vinden ze niet leuk. We kunnen steeds grotere druk uitoefenen. Als onze leden echt boos zijn, zou het me niet verbazen als de vrachtafhandeling eens plat gaat."

Aha, vandaar ook K1-fighter Remy Bonjasky op 1 mei?"Remy Bonjasky weet hoe je hard moet trainen om iets te bereiken, dat je veel moet vechten. Hij laat zien hoe je strijd levert om te winnen, als drievoudig wereldkampioen in de K1. Dat inspireert ons. Daarom geeft hij een clinic op de manifestatie."

Dat wordt een strijdbaar feestje."Alle Europese hoofdsteden kleuren rood op 1 mei. Hier hebben wij die traditie nieuw leven ingeblazen, net zoals de FNV is vernieuwd. Vorig jaar deden er negenduizend mensen mee, en nu verwacht ik er weer duizenden. We lopen in een mars naar de manifestatie in het Oosterpark. Daar zie je rapper Fresku en onze hoofdact Typhoon."

Nog meer vernieuwing: voorzitter Ton Heerts stopt. Uw naam valt steeds als opvolger."We vangen in een driemanschap zijn werk in het dagelijks bestuur op. De FNV staat stevig, de leden kiezen volgend voorjaar een opvolger. Dus het is nu niet aan de orde."

Wat doet een dertiger in de bond?"Wij kunnen dingen veranderen. Dat is gaaf. Jongeren die als muisjes begonnen, kondigen nu zelf hun acties tegen het jeugdloon aan. Een vrouw zonder vast inkomen die elke maand zorgen had over de huur, over haar kind, heeft nu een echte baan. Zij vertellen op de manifestatie hun verhaal. Dat emotioneert me. Het is gewoon cool. De FNV is een verandermachine voor mensen."