Nieuws Personeel

Met behoud van salaris: ruim 2 op de 3 voorstander van vierdaagse werkweek

Om een betere balans tussen werk en privé te creëren, is ruim 2 op de 3 Nederlanders voorstander van het invoeren van een vierdaagse werkweek. Hierbij vormt het behoud van het huidige salaris een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit onderzoek van Europese HR- en payrolldienstverlener SD Worx onder ruim 1100 Nederlanders.

Van onze redactie 9 augustus 2022

Werkweek dag vrij koffie bed

'Het kan soms lastig zijn voor werknemers om de juiste balans te vinden tussen werk en privé'. Foto: Shutterstock

Een groot deel van de Nederlandse respondenten steunt een eventuele invoering van de vierdaagse werkweek, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Naast het bovengenoemde behoud van salaris, worden een betere werk-privébalans (19,7 procent) en het aanpassen van het takenpakket naar ratio (13,3 procent) genoemd als de voornaamste redenen voor steun. Zonder deze voorwaarden kan een vierdaagse werkweek niet op de nodige steun rekenen.

''Door over te stappen op een vierdaagse werkweek, ontstaat er meer ruimte voor ontspanning en zelfontwikkeling, wat ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld het verzuim afneemt''

Mark Bloem, directeur SD Worx Nederland

Vierdaagse werkweek zorgt voor extra krapte op de nu al krappe arbeidsmarkt

Tegelijkertijd zijn niet alle respondenten voorstander van het invoeren van de vierdaagse werkweek. Zo verwachten de meeste respondenten dat een vierdaagse werkweek zorgt voor extra krapte op de nu al krappe arbeidsmarkt (16,2 procent). Daarnaast is het volgens 1 op de 10 werkende Nederlanders in sommige functies niet mogelijk om vier dagen per week te werken.

Lees ook: Vierdaagse werkweek efficiënt? Zeker wel. Dit is waarom

,,Het kan soms lastig zijn voor werknemers om de juiste balans te vinden tussen werk en privé”, vertelt Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland. ,,Door over te stappen op een vierdaagse werkweek, ontstaat er meer ruimte voor ontspanning en zelfontwikkeling, wat ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld het verzuim afneemt. Het behoud van het salaris is daarbij belangrijk, om te voorkomen dat medewerkers met het grote aanbod aan vacatures op zoek gaan naar een alternatief.”

Lees ook: Waarom kleine bedrijven populairder zijn onder werknemers: 'Ik voel me hier meer ondernemer'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws