Nieuws Personeel

‘Vind maar eens zo’n baas’

Bij De Groene Taxi werken bijna allemaal mensen met een arbeidsbeperking, maar ze zijn volwaardige werknemers

Alphons Huiskes | Foto: Robin Hilberink 21 april 2016

Groene taxi robin hilberink

“Het is een klasse kerel, een topbaas. Je kunt alles met hem overleggen en als er problemen zijn worden die uitgepraat en opgelost. Ik wou dat alle bazen zo waren, maar zo’n baas vind je nergens.”

Henk Alfink vertelt over Bert Kroeze, eigenaar van het Almelose bedrijf De Groene Taxi. De 63-jarige Alfink, die op 14-jarige leeftijd begon als stratenmaker en op 30-jarige leeftijd werd afgekeurd wegens knie- en rugklachten, is vol lof over Kroeze en zijn bedrijf De Groene Taxi, waar hij werkzaam is als chauffeur. „Ik ben hier nu twee, drie jaar en ik zou niet anders meer willen”, aldus Alfink, die eerder verschillende functies had bij de sociale werkvoorziening Soweco.

KoploperKroeze staat er wat verlegen bij op de werkvloer als hij de waardering hoort. Volgens Anneke Scheurink van het adviesbureau Extend, dat bedrijven helpt om sociaal ondernemen rendabel te maken, is Kroeze wel degelijk een koploper als het gaat om sociaal ondernemen. „Hij is vanuit zichzelf gemotiveerd om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. Dat is zijn grote kracht”, aldus Scheurink.

ParticipatiewetZe herinnert eraan dat werkgevers, vakbonden en kabinet bij de invoering van de Participatiewet, in 2015, hebben afgesproken om tot 2026 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Daar ligt dus een taak voor bedrijven, die samen 100.000 van die banen moeten realiseren. Maar Kroeze was daar volgens Scheurink al mee bezig voor er ook maar een letter van dat sociaal akkoord op papier stond.

>>>Lees het volledige artikel in de Twentsche Courant Tubantia.