Nieuws Personeel

Weinig behoefte aan vrijlaten sluitingstijden horeca

Miranda van Houtum | Foto: Roy Lazet 27 januari 2016

Marktveldvught1065

D66 Vught wil een proef van een jaar met betrekking tot het vrijlaten van de sluitingstijden van horeca. Uit een onderzoek van adviesbureau BRO blijkt echter dat hier weinig behoefte aan is en dat een deel van de inwoners op werkdagen liever ziet dat de horeca een uur eerder sluit. Dat meldt het Brabants Dagblad woensdag.

Onderzoeks- en adviesbureau BRO hield drie verschillende enquêtes. Een online enquête onder 104 inwoners van de gemeente, een korte enquête 'aan de voordeur' en een schriftelijke ondernemersenquête. Van de 42 aangeschreven ondernemers reageerden er slechts 16. Van deze 16 zijn vijf ondernemers niet tevreden over het huidige beleid. Ze gaven hiervoor verschillende redenen op. De een wil later open, de ander meer ontheffingen of de sluitingstijden zelf bepalen.

BRO stelt vast dat in Vught een behoorlijke tevredenheid (76 procent) is over de sluitingstijden. Op werkdagen sluit de horeca om 01.00 uur, op zaterdag en zondag om 02.00 uur. Iedere horecaondernemer kan buiten de algehele ontheffingen om, zoals met carnaval en oudejaarsnacht, jaarlijks twaalf ontheffingen aanvragen. Geen enkele ondernemer deed het afgelopen jaar twaalf aanvragen. In totaal verstrekte de gemeente Vught in 2015 slechts dertien ontheffingen.

WerkdagenUit het onderzoek blijkt ook dat 46 procent van de Vughtenaren op werkdagen een sluitingstijd van 24.00 uur 'ideaal' vindt; 28 procent kiest voor 01.00 uur. Slechts 6 procent wil een sluitingstijd later dan 01.00 uur.

Op zaterdag en zondag vindt de meerderheid een sluitingstijd van 2.00 uur prima. Centrumbewoners willen graag gezelligheid in het centrum en vinden dat Vught moet kunnen concurreren met Den Bosch. Omwonenden van horecagelegenheden ervaren weinig negatieve effecten die voort-komen uit (latere) sluitingstijden van horecazaken.

Volgens D66 Vught zijn de sluitingstijden ooit ingevoerd om overlast op de late uren te voorkomen, maar dienen ze geen enkel doel meer. "Het is zelfs gebleken dat als je de sluitingstijden loslaat, er minder overlast is. Mensen gaan dan gespreid naar huis", aldus D66-fractievoorzitter Birgit Cordes.

Ondanks de grote tevredenheid vindt zij de proef nog steeds zinvol. "Een tevredenheid van 76 procent is mooi, maar het kan altijd beter. En door de proef kun je in de praktijk vaststellen of het werkt. Daarnaast zijn wij voor deregulering. Als ondernemers geen ontheffing meer aan hoeven te vragen, scheelt dat tijd, geld en moeite." Cordes verwacht de sluitingstijden binnenkort te agenderen voor de gemeenteraad.