Nieuws Personeel

Zonder 'fatsoenlijk sociaal plan' stakingsacties bij Cofely Noord

Technische dienstverlener Cofely Noord heeft van vakbond FNV Metaal tot woensdagavond 18.00 uur de tijd gekregen om 'een fatsoenlijk sociaal plan' op tafel te leggen. Zo niet dan volgen stakingsacties.

Frans Ebeltjes 15 maart 2016

Staken thinkstock1065

Het ultimatum is maandagmorgen door de bond gesteld. Cofely Noord, dat behalve in Zwolle een groot aantal vestigingen heeft in de noordelijke provincies, kondigde begin december 2015 een reorganisatie aan omwille van de instabiliteit op de olie- en gasmarkt. Grote klant is de NAM, die sterk heeft ingezet op kostenbeheersing. Van de 945 banen bij Cofely Noord gaan er ongeveer 100 verloren, waarvan 65 door gedwongen ontslag. Het is nog niet bekend welke mensen precies weg moeten.

Halverwege februari werden de onderhandelingen met de bonden abrupt afgebroken. Wat volgens vakbond FNV resteerde was een 'graatmager eindbod' van de directie dat voor de werknemers onacceptabel is. De eis is een sociaal plan waarin een fatsoenlijke ontslagvergoeding, de keuze aan de werknemer hoe de arbeidsovereenkomst eindigt, een professioneel werk-naar-werktraject en budget voor scholing, juridisch en financieel advies zijn opgenomen.

MinimumFreddy de Boer, algemeen directeur van Cofely Noord spreekt echter van 'een net sociaal plan', waarin alleen een aftopping op de ontslagvergoeding is toegepast op de vertrekregeling. Het maximum ligt op 67.000 euro, volgens de vakbond het wettelijk minimum. Cofely beraadt zich nog op het ultimatum. "We betreuren het zeer dat het nu op deze manier gaat", aldus De Boer. Cofely Noord, in Zwolle gevestigd op bedrijventerrein Grote Voort, is onderdeel van Cofely Nederland, dat onderdeel is van energiegigant Engie (voormalig GDF Suez).