De gespreksleider is Paul van den Bosch, hoofdredacteur van AD Regio. Kringloopketen Rataplan heeft 34 winkels en 1700 arbeidsplaatsen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Overijssel en Gelderland. Sociaal ondernemer Dekker: ,,Stichting Rataplan zet zich in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We willen betaalde arbeidsplaatsen aanbieden in onze kringloopwinkels. Daarmee willen we de circulaire economie natuurlijk aanjagen.”
Zijn belangrijkste vraag aan Paternotte? ,,Om de bestaanszekerheid te realiseren, willen we het minimumloon verhogen. Dat zie ik bij heel veel partijen, ook bij uw partij. Ik maak mij als ondernemer daar zorgen om. We hebben de afgelopen jaren al 25 procent loonsverhogingen moeten betalen. Daarnaast hebben we nog coronaschulden, de huren gaan omhoog. We moeten, en dat willen we ook, de duurzaamheid bevorderen. De vraag is: hoe gaan we dat betalen?”
Lees ook: Sophie Hermans (VVD): ‘Rekening moet niet nog meer naar ondernemers’
Extra druk kleinere mkb’ers
Paternotte: ,,Sowieso is Rataplan een ontzettend mooi bedrijf, goed voor de circulaire economie en duurzaamheid. Ik snap heel goed de zorg: je wilt dat mensen een fatsoenlijk inkomen hebben waarvan ze rond kunnen komen, dat willen wij ook. Juist de zorg dat dit wel eens extra druk kan leggen op kleinere mkb’ers, voor wie de marges al heel smal zijn, hadden wij in ons achterhoofd toen we ons programma gingen maken.”
,,Daarom hebben wij gezegd: we gaan een vrijstelling invoeren op de werkgeverspremie. Veel mensen denken dan natuurlijk aan die 16,50 euro die werkgevers moeten betalen en die de werknemer niet ziet. Maar werkgevers hebben nog veel meer lasten.”
Als je je programma niet laat doorrekenen, is het toch een beetje gratis bier
Jan Paternotte, D66
,,Wij willen een vrijstelling invoeren in die werkgeverspremies, zodat juist de kleinere mkb’ers erop vooruit gaan.” Volgens de doorrekencijfers van het CBS maakt het plan van D66 het aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen, vooral voor kleinere ondernemers.
Waar D66 samen met het grootste deel van de partijen haar programma heeft laten doorrekenen door het CBS, deden partijen zoals BBB en PVV dat niet. Daar heeft Paternotte kritiek op: ,,Als je je programma niet laat doorrekenen, is het toch een beetje gratis bier. En als er een club in Nederland is die weet dat gratis bier niet bestaat, dan zijn het ondernemers.”
Wij zijn een sociale partij, maar vinden het ook mooi als iemand door hard werken en goede ideeën veel geld kan verdienen
Jan Paternotte, D66
‘Ondernemers zitten al aan hun grens’
Paternotte: ,,Alle grote bedrijven zijn ook ooit begonnen vanuit een heel goed idee en een hardwerkende ondernemer die daar iets moois van wil maken. Wij zijn een sociale partij, maar vinden het ook mooi als iemand door hard werken en goede ideeën veel geld kan verdienen. Dat geeft uiteindelijk dynamiek aan de maatschappij en het levert heel veel banen op. Hetzelfde geldt voor mensen die vanuit sociale verantwoordelijkheid een heel mooi bedrijf neerzetten.”
Dat antwoord stelt Gert-Jan Dekker wel iets gerust. ,,Wij hebben de afgelopen jaren al wel gezien dat we, ondanks dat we dat niet willen, onze prijzen toch hebben moeten verhogen. We zagen een soort spookbeeld dat we nog verder moeten verhogen, wat eigenlijk niet meer kan. We zitten eigenlijk aan onze grens. Dat voelen we. De volgende stap zou zijn dat je met minder werkgelegenheid hetzelfde werk moet doen. Dit stelt wel degelijk gerust.”
Parttime kampioen van Europa
Hoe gaat D66 het personeelstekort oplossen? Naast dat D66 asielzoekers aan het werk wil helpen, wil de partij fulltime werken ook meer belonen. ,,We zijn in Nederland parttime kampioen van Europa. Ik snap heel goed dat je als ouder zegt: vier dagen is wel mooi. Dan kan ik iets meer bijdragen. Maar om dat meteen na je studie te doen… De reden dat mensen dat niet doen, is omdat dat extra uurtje werken vaak niet zoveel oplevert. Dus willen we de meer-urenbonus invoeren. En een simpeler belastingsysteem. Dan weet je dat elk uur extra werken ook echt loont.”