Nieuws Oekraine

VNO-NCW wil snel af van afhankelijkheid van Russisch gas

Europa moet zo snel mogelijk van de afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland af. Dat vindt voorzitter Ingrid Thijssen van ondernemersorganisatie VNO-NCW. In Buitenhof heeft ze gezegd dat dit niet alleen betekent dat de energietransitie moet worden versneld, er zou ook moeten worden gekeken naar de mogelijkheid om meer gas af te nemen van andere andere leveranciers, bijvoorbeeld Noorwegen of Qatar.

Van onze redactie 6 maart 2022

Oekraine rusland oorlog

Afbeelding: Shutterstock.

Wat zijn (mogelijke) effecten van de oorlog in de Oekraïne op het bedrijfsleven, op de economie? Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

De overgang naar duurzame energie zou best nog een tandje sneller kunnen, erkende Thijssen. Maar op de heel korte termijn zou dat niet helpen. ,,We hebben niet morgen opeens een kerncentrale of extra windmolens", legde ze uit. ,,Europa moet ook voor de korte termijn een rekensom maken: hoeveel energie heeft Europa nodig en waar kun je dat vandaan halen?"

Oorlog Oekraïne: veel onzekerheid over de sancties

Thijssen heeft de laatste dagen met tal van ondernemers gesproken naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. ,,De zorgen zijn groot en er is veel onzekerheid over de sancties", benadrukte ze. Bedrijven die actief zijn in het gebied maken zich volgens de belangenbehartiger van het bedrijfsleven in de eerste plaats zorgen over het welzijn van hun personeel. Maar daarnaast leven er in de achterban van VNO-NCW ook veel zorgen over bijvoorbeeld de beschikbaarheid van grondstoffen en de flink gestegen energieprijzen.

Lees ook: Turbulente tijden voor chrysantenkweker: ‘Is dit ondernemen of pokeren?’

'Ook morele overwegingen juist in Rusland te blijven'

Veel grote bedrijven in de wereld hebben afgelopen week meteen de knoop doorgehakt om zich terug te trekken uit Rusland. Ook verschillende Nederlandse bedrijven hebben stappen in die richting aangekondigd. Maar zo eenvoudig als 'je moet daar weg' is het niet, herhaalde Thijssen. Ze onderstreepte nogmaals dat er ook morele overwegingen denkbaar zijn om juist in Rusland te blijven. ,,Bijvoorbeeld je medewerkers daar. Je zult een fabriek hebben met duizend mensen die afhankelijk van je zijn."

Lees ook: Hoe de Amsterdamse Zuidas Poetin in de kaart speelde

'Rusland is tot nu toe altijd gas blijven leveren'

Eerder benadrukte voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer in tv-programma WNL Op Zondag dat het niet slim is om straks helemaal geen gas uit Rusland meer af te nemen. Zoals hij eerder deze week al in een interview met NRC betoogde, zou Rusland nog onberekenbaarder kunnen worden als de invoer van Russisch gas helemaal tot nul wordt teruggebracht. Het lijkt hem daarom verstandiger om precies zoveel Russisch gas te blijven afnemen dat de Russen beseffen dat als zij de toevoer van gas stilleggen, West-Europa vrij snel een alternatief heeft. Dat zou de 'beste onderhandelingspositie' opleveren. Verder gaf Van der Veer aan dat Rusland tot nu toe altijd gas is blijven leveren, ook tijdens de Koude Oorlog.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws