Nieuws Regio

Einde van de VAR-verklaring, ben je voorbereid?

Werk je samen met ZZP’ers of ben je ZZP’er? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de nieuwe wetgeving die per 1 mei in werking treedt.

Jan Rutjes 11 maart 2016

Zzp var verklaring

De invoering van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) betekent namelijk dat je als opdrachtgever verantwoordelijk bent en dus aansprakelijk gesteld kunt worden voor te betalen loonheffing en sociale premies als achteraf wordt vastgesteld dat er toch sprake was van een arbeidsrelatie.

Modelovereenkomst

Vanaf 1 mei zul je moeten werken met een goedgekeurde overeenkomst van opdracht. Je kunt hiervoor de modelovereenkomst gebruiken van de Belastingdienst of een voorbeeldovereenkomst van sectoren- en belangenorganisaties. Je kunt ook zelf een overeenkomst opstellen. Deze dien je wel te laten goedkeuren door de Belastingdienst.

Waar het hebben van een VAR-verklaring voorheen volstond, word je nu ook actief gecontroleerd door de Belastingdienst op het naleven van de overeenkomst met de ZZP’er. Zo moet bijvoorbeeld een ZZP’er in de bouwsector in zijn eigen bedrijfskleding en met zijn eigen gereedschap werken. Zie de overeenkomst dus vooral niet als een invuloefening. Je moet echt samenwerken zoals je dit afspreekt.

Fiscalist Jan Rutjes houdt ZZP’ers en opdrachtgevers scherp.

Schipper Groep heeft diverse hulpmiddelen ontwikkeld om risico’s in kaart te brengen en te beperken op dit gebied. Daarnaast houden we ondernemers actief op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen omdat nog veel zaken onduidelijk zijn. Meer weten? Abonneer je nu op de tweewekelijkse nieuwsbrief voor ZZP’ers en opdrachtgevers via www.SchipperGroep.nl/zzp.