Nieuws Regio

Enschedese ondernemers aan het woord: innovatiedeskundige Dennis van Heijningen

Elke maand gaat DeOndernemer op zoek naar bedrijven die vanuit Enschede ondernemen en vraagt waarom ze nou juist voor deze regio kiezen. In deze editie Dennis van Heijningen van MEA-Innovation.

DE ONDERNEMER I.S.M. GEMEENTE ENSCHEDE | FOTO: INDRA SIMONS 23 februari 2018

Gemeente Enschede

“In april 2017 zag mijn start-up het levenslicht. Na 17 jaar in comfortabele loondienst was het dan toch echt tijd om de sprong te wagen. Ik kon écht iets nieuws ontwikkelen, in totale vrijheid. MEA-Innovation wil bedrijven helpen bij het toepassen van nieuwe technologie. De ontwikkeling gaat zó snel, en de mogelijkheden zijn zó eindeloos, dat hou je als ondernemer niet bij naast je dagelijkse bedrijfsvoering. Maar als specialist wel, en ik vind het geweldig om er bovenop te zitten.”

Goed voorbeeld doet goed volgen

“Om een voorbeeld te geven van toepassingen ontwikkelde ik zelf een product: een module die live weergeeft wat je verbruikt aan energie en water in je huis, en waar je vervolgens acties aan koppelt. Geschikt voor elk huishouden met een slimme meter. Bijvoorbeeld: als de opbrengst van je zonnepanelen hoog is, maar je verbruik relatief laag, waar pas je dan de overgebleven energie toe? Als je dat automatiseert bespaar je een hoop energie.”

Lees ook: Enschedese ondernemers aan het woord: mode- en textielontwerpster Hellen van Rees

De juiste contacten

“Ik wilde het product testen en ging met mijn plan naar het Ondernemersloket Enschede. Ze vonden het zo interessant, dat ze me wezen op de Grunderstein Ondernemers Award van de Euregio. Doordat ik die award won heb ik aan veel meer mensen kunnen vertellen wat ik doe en waarom. Ik leer steeds meer andere ondernemers kennen, ook in het verlengde van mijn eigen business. In Enschede is de wil om samen te werken hoog, er is geen sprake van eilandjes. Dat is geweldig voor startende ondernemers.”

Voedingsbodem voor groei

“Zelf ondernemen is spannend maar ik ben trots op het resultaat. Na bijna een jaar heb ik mijn eerste opdrachtgevers, en ga ik op zoek naar een vestigingslocatie en personeel. En dat ga ik ook zeker vinden in Enschede. Er zijn allerlei verschillende bruisende plekken waar innovatieve ondernemers verzamelen. En op de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion loopt heel veel jong talent dat zich multidisciplinair wil ontwikkelen.”