Aangeboden door Essent

Branded Content Regio

‘Kosten zijn pas kosten, als ik er niets mee verdien’

Dat het energieverbruik omlaag kan, weten de meeste ondernemers wel. Maar hoe? Velen weten niet zo goed waar te beginnen, als het om energiebesparing gaat. Zo ook autobedrijf Roto in Eindhoven. Essent ging bij het bedrijf langs en bracht het energieverbruik volledig in kaart. Over het besparingsadvies dat daaruit rolde, was mede-eigenaar Wim van Rooy blij verrast.

DE ONDERNEMER I.S.M. ESSENT 28 november 2017

Essent roto

Het autovak zit bij Wim van Rooy in de genen. Zijn overgrootvader rolde in 1924 de autowereld in, toen hij naast zijn smederij in Eindhoven autobussen ging onderhouden. Bijna een eeuw later is er veel veranderd. Roto is een universeel autobedrijf met een werkplaats, magazijn en showroom. De telefoon gaat continu over en het werk staat er nooit stil. Mede-eigenaar Van Rooy bewaart het overzicht: “Het contact met klanten is het leukste van dit werk. We zijn een kleinschalig bedrijf en veel klanten kennen we al jaren.”

Van Rooy nam het huidige autobedrijf in 2005 van zijn vader over. “Mijn vader was niet met energie bezig, toen hij dit pand veertig jaar geleden liet bouwen. En ik eerlijk gezegd ook niet, toen ik het overnam. Het belangrijkste is toch, dat het licht brandt en de gereedschappen werken. En zolang we niet in het donker en in de kou zitten, sta je er niet bij stil of er misschien energie bespaard kan worden.”

Lees ook: Verplicht besparen op energie biedt ondernemers veel kansen

Van Rooy was daarom blij met het voorstel van Essent om langs te komen en de EnergieFitScan uit te voeren. “We hebben een wat ouder pand. Ik was heel benieuwd op welke punten we in de toekomst kunnen besparen. Bovendien wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Een autobedrijf heeft sowieso al veel met het milieu te maken. We moeten bijvoorbeeld olie zo schoon mogelijk afvoeren. Daar gaan we al bewust mee om.”

Een expert van Essent kwam langs om de scan te maken. Tijdens een rondgang in het gebouw werd het energiegebruik in kaart gebracht. Van Rooy: “De expert checkte en noteerde alles. Wat voor verlichting heb je? Wat voor ketel? Welke heaters hangen er in de werkplaats? Hoe is de conditie van het dak? Hoe is het pand geïsoleerd? Enkel of dubbel glas?”

Na het doorberekenen van alle gegevens, kwam de expert weer langs om het statusrapport met besparingsadvies door te spreken. Van Rooy: “Ik kreeg een duidelijk verhaal. In klare taal werden er per punt verbeterideeën gegeven, met concrete terugverdientijd erbij.”

Wat bleek? Er viel op energiegebied ontzettend veel te winnen. Het pand heeft rondom een plat dak, ideaal voor zonnepanelen. En als alle oude lampen worden vervangen door led-lampen, kunnen de verlichtingskosten met meer dan vijftig procent worden teruggebracht. De expert had ook een handige en simpele tip: een thermostaat ophangen in de werkplaats, die de verwarming 's avonds automatisch laat afslaan en een uur voor openingstijd weer aanzet. Van Rooy: “Ik dacht altijd dat het beter was om de temperatuur stabiel te houden. Maar dat geldt blijkbaar niet voor slecht geïsoleerde ruimten, zoals de werkplaats.”

Alles bij elkaar moet er een kleine 60.000 euro worden geïnvesteerd. Van Rooy zegt eerlijk: “Dat is een hoop geld voor een klein bedrijf.” Hij begint dan ook met de maatregelen die meteen doorgevoerd kunnen worden: de verlichting vervangen door led en de thermostaat ophangen. De zonnepanelen hoopt Van Rooy ook snel te kunnen plaatsen. “Essent gaat mij in contact brengen met geschikte partners en leveranciers.”

Vindt Van Rooy het niet vervelend dat de overheid ondernemers tegenwoordig verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen? Daarop heeft hij een pragmatisch antwoord: “Kijk, kosten zijn in mijn ogen pas kosten als ik er niets mee verdien. Als ik nu investeer in energie en ik pluk er over een paar jaar de vruchten van, dan is de keuze heel simpel.” Van Rooy concludeert trots: “Zolang wij maar auto’s kunnen verkopen en onderhouden. Dat is ons ding.”

Interesse in gratis bespaaradvies? Ga dan nu naar de website van Essent en ontdek of de EnergieFitScan op locatie (t.w.v. € 500) voor u interessant is.