Advertorial van Best Intermediair Vastgoed Makelaardij

Advertorial Regio

‘Luxe woningmarkt rond Eindhoven trekt aan’

In de regio Eindhoven is de markt voor luxe woningen sterk aangetrokken, weet Matt Andreoli, oprichter van Best Intermediair Vastgoed Makelaardij uit Leende: ,,Het aantal verkochte huizen van een miljoen euro en meer is flink toegenomen. Er zit ook in die markt weer beweging.''

René Bogaarts 7 november 2018

Bivastgoed

Het heeft volgens Andreoli een tijdje geduurd voordat de opleving van de huizenmarkt die in de loop van 2015 begon, ook het segment van de duurdere woningen bereikte: ,,Eerst trok de verkoop van goedkopere huizen aan, woningen van pakweg anderhalf à twee ton. In 2016 kwam er ook beweging in de markt van de duurdere woningen, de tweekappers en vrijstaand geschakelde huizen. Die ontwikkeling zette door, en begin dit jaar kwam er ook schot in het hoogste segment. De afgelopen maanden hebben we in dorpen rondom Eindhoven, zoals Son, Heeze-Leende, Waalre, Geldrop en Veldhoven al een kleine twintig woningen van negen ton tot anderhalf miljoen euro verkocht.”

Vertrouwen

Andreoli heeft er wel een verklaring voor waarom er eerst weer goedkopere huizen gekocht werden: ,,De lage hypotheekrente heeft een rol gespeeld en vooral het feit dat de economie aantrok waardoor mensen weer vertrouwen kregen in de toekomst. Die zekerheid is vooral belangrijk voor mensen met lagere inkomens.” De makelaar wijst erop dat de regio Zuidoost-Brabant, waar gerenommeerde bedrijven als VDL, ASML, Philips en DAF zijn gevestigd, voorop loopt bij dat economisch herstel.

Koopkracht

Daarnaast lijkt het er volgens Andreoli ook op dat banken weer wat toeschietelijker zijn geworden met het verstrekken van kredieten. Ook zij hebben weer vertrouwen gekregen in de economie en de daarmee samenhangende koopkracht van hun klanten. Overal zijn de huizen prijzen in Nederland de afgelopen jaren sterk gestegen en hier en daar wordt al gewaarschuwd voor een nieuwe bubbel op de huizenmarkt. Andreoli gelooft daar niet zo in. ,,Het is vooral in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht dat de prijzen zo gestegen zijn, en ook wel op sommige plekken in Eindhoven. In de regio is dat nog niet het geval.” De afgelopen drie weken heeft Andreoli met Best Intermediair Vastgoed Makelaardij weer zo’n twintig koopwoningen van pakweg een miljoen aangemeld: ,,Als zulke huizen hun prijs waard zijn, laat verkoop niet lang op zich wachten.”

Plafond

Kopers hebben volgens Andreoli geen enkele reden om nu even op hun handen te blijven zitten, hopend op een spoedige daling van de huizenprijzen. ,,Ik verwacht dat de prijzen ook volgend jaar nog blijven doorstijgen. We hebben het plafond nog niet bereikt. Zeker in het hogere segment. Als je een huis van een miljoen of meer wilt kopen, laat je je beslissing niet afhangen van een halve ton. De huizenmarkt is van nature conjunctuurgevoelig. Als onverhoopt een nieuwe crisis uitbreekt, worden ook de huizen van vier ton en minder getroffen. Wat in dít hogere segment telt, is vooral de locatie. Wie zo’n soort huis koopt, beschikt over eigen vermogen, die hoeft niet alles met een hypotheek te financieren. Wij zien dat mensen die niets kunnen vinden in de betere wijken van Eindhoven, hun toevlucht zoeken in de steden rond de stad.”