Advertorial van EDC Retail

Advertorial Regio

Met seksspeeltjes de wereld veroverd

Vanuit het Groningse Veendam leidt Eric Idema (43) een bedrijf in seksspeeltjes en andere erotische producten: EDC Retail B.V. Hij begon de zaak elf jaar geleden op zijn zolderkamer. Nu heeft hij een eigen productlijn en leveranciers en afnemers over de hele wereld.

KIM VAN DER MEULEN | Foto: Elco van den Donker 6 december 2018

Edc eric idema

Lingerie, condooms, honderden soorten vibrators en een minstens zo uitgebreid aanbod aan seksspeelgoed: op EasyToys.nl worden ze allemaal overzichtelijk en netjes aangeboden in een fris vormgegeven omgeving. ,,Het product is bij ons al spannend genoeg," zegt Eric Idema, eigenaar van moederbedrijf EDC Retail B.V. en zeven andere online-erotiekwinkels die daaronder vallen. ,,Dat hoeven we dus niet op een erotische manier of pornografische manier te verkopen."

Klantenservice

Idema begon zijn bedrijf in 2007, toen hij op zijn zolderkamer een webwinkel voor erotische producten bouwde. Al snel was de eerste bestelling binnen. Hij kocht de producten aanvankelijk zelf in, maar ontdekte al snel welke leveranciers hij moest benaderen. ,,De inloopkast diende als magazijn. Daar was mijn vrouw het niet mee eens: het was het spul eruit of ik eruit, haha. Toen heb ik een pand gezocht. Inmiddels zijn we al vier keer verhuisd, omdat we bleven groeien." EDC Retail B.V. zit nu in een pand van 8000 m2, telt ruim 125 medewerkers in Veendam en 35 in Azië en levert wereldwijd, van Zuid-Afrika tot Australië en China. Het succes van zijn bedrijf zit 'm volgens Idema in de basis: de klantenservice, die vrijwel altijd en in elk continent bereikbaar is, en de logistiek. ,,Op de site kunnen consumenten meteen zien of producten voorradig zijn en wanneer ze geleverd worden. Bestellingen die voor 23.30 uur worden gedaan, zijn de volgende dag in huis. Daar moet men van op aan kunnen. In onze begindagen reed ik zelfs 's avonds nog wel eens naar Utrecht om een levering te garanderen. Er is gedrevenheid voor nodig om de voorloper te zijn." Idema creëert meerwaarde door in te zetten op advies en betrouwbaarheid. ,,We hebben een seksuoloog in dienst, die vragen over seksualiteit beantwoordt en advies over speeltjes geeft."

Taboe

Op de site staan uitgebreide blogposts met meer advies en onafhankelijke gebruikersrecensies. Idema wil zo ook het taboe rond de producten doorbreken - een missie die succesvol lijkt, getuige de grote drukte rond de stand op de Huishoudbeurs. In februari staat Idema er opnieuw. ,,En we werken aan themaboxen, met producten en informatie over onderwerpen als seks na de zwangerschap. Alles om de doelgroep nog beter te bedienen."

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met EDC Retail B.V. www.easytoys.nl