Nieuws Regio

Bredase brouwer Frontaal trekt in oude snoepfabriek Faam

De snoepgeur is inmiddels verdwenen uit de productiehal van de oude Faam-fabriek in Breda. Binnenkort komt de geur van bier daar voor in de plaats, want de Bredase brouwer Frontaal neemt er zijn intrek, schrijft BN/De Stem. Maar niet alleen om te brouwen. Er komen ook een proeflokaal/café met terras, een ruimte voor foodtrucks en een koffiebranderij.

Paul Verlinden | Foto: René Schotanus 20 april 2018

Frontaal bier Breda Roel Buckens

De plannen van Frontaal-eigenaar Roel Buckens om in de productieruimtes van De Faam te trekken dateren al van 2016. Vanwege de strenge milieunormen die aan een brouwerij worden gesteld heeft het echter anderhalf jaar geduurd voordat de gemeente overstag ging.

,,Vorige week is het initiatief goedgekeurd en nu kan de vergunning in orde worden gemaakt", zegt Buckens, die in 2015 met zijn brouwerij startte op het alternatieve bedrijventerrein Stek in de Belcrum in Breda. Daar is Frontaal inmiddels flink uit zijn jasje gegroeid.

Lees ook: Speciaalbier is hot: deze Dongense bierbrouwers bundelen hun krachten

Bierfestival 'Brewda'

De verhuizing naar De Faam zal in fases gebeuren. Eerst wil Buckens het proeflokaal openen, waar straks uit dertig tapkranen zowel het eigen Frontaal-bier als bier van andere (micro)brouwers moet stromen. Buckens hoopt het café nog voor de zomer te kunnen openen, maar in elk geval in september omdat hij daar het bierfestival 'Brewda' wil houden.

De ingang van het proeflokaal komt aan de achterkant van de Faam, naast de winkel van Boerschappen, een van de andere bedrijven en instellingen in het Faam-complex (waar de snoepproductie in 2014 is gestopt.)

Lees ook: Hotel New York: in 25 jaar tijd uitgegroeid tot horeca-icoon in Rotterdam

Permanente keuken

Het proeflokaal gaat over in een ruimte waar straks roulerend een tweetal foodtrucks kan staan en mensen een hapje kunnen eten. Ook komt daar een permanente keuken waar onder anderen Doktor Worst (bekende fooddtruck in Breda) zijn producten gaat bereiden. Vervolgens is er een gedeelte waar een kleine koffiebranderij gevestigd wordt. Dat is ook de ruimte waar een deel van het bier van Frontaal gaat rijpen op oude houten wijn- en whiskyvaten. ,,Hier wil ik ook proeverijen gaan organiseren, waarbij mensen dan rechtstreeks uit het vat het bier kunnen proeven", aldus Buckens.

Achter die ruimte ligt de grote oude productiehal van De Faam. Daar gaat Buckens eerst bier brouwen met de installatie die nu nog op Stek staat, in afwachting van een vele malen grotere installatie die besteld is en die in 2019 operationeel moet worden.