Nieuws Regio

Tuinbeurs Doetinchem: prima om te netwerken

Om zijn mensen ook in de winter werk te bieden organiseerde Maurits Heebink een tuinbeurs. ,,Ik dacht: Wat kan ik doen om het bedrijf gezond te houden?''

Helga van Kooten | De Ondernemer i.s.m. Marits Heebink Tuinbeheer | Foto: Theo Kock 6 februari 2018

Tk Dgfoto Silvolde Maurits Heebinkondernemer 02

De storm van 18 januari leverde het nodige werk op voor Maurits Heebink Tuinbeheer in Silvolde. Maar doorgaans is de winter een periode waarin het werk voor hoveniers juist níet voor het oprapen ligt. Voor dat probleem bedacht Maurits Heebink een oplossing: hij organiseerde een tuinbeurs. ,,Ik dacht: wat kan ik doen om het bedrijf gezond te houden?"

Vorig jaar februari werd de tuinbeurs voor het eerst gehouden, in Doetinchem. Drie dagen lang, met 100 stands. In totaal kwamen er 9.000 mensen op af.

Lees ook: Gouden tijden voor de hovenier

Vergunningen

Behalve Maurits Heebink zelf telt het hoveniersbedrijf vier medewerkers. Voor de crisis waren dat er acht. Nu de economie in de lift zit, is de orderportefeuille weer goed gevuld. Heebink zou zelfs wel weer nieuwe mensen kunnen gebruiken. ,,Maar goed personeel is bijna niet te vinden. Onze medewerkers zijn halve bouwvakkers; er wordt veel van ze verwacht, van riool- tot straatwerk."

Voor de tuinbeurs doet Heebink, die eerder al andere beurzen organiseerde, alles zelf. ,,Van het huren van de hal tot het opruimen achteraf. Al heb ik natuurlijk wel de nodige mensen om me heen die me helpen. Van de standhouders keert 60 tot 70 procent terug, maar het is wel leuk als je elk jaar iets nieuws kunt bieden. Die nieuwe standhouders werf ik zelf. Verder vraag ik de vereiste vergunningen aan en maak ik een ontruimings-, een veiligheids- en een verkeersplan. Er moet heel wat gebeuren voor je alles rond hebt."

Zwembaden

Op de beurs zijn natuurlijk verschillende hoveniers te vinden. Daarnaast onder meer stands met bloembollen, gereedschappen, tuinmeubilair en zwembaden. Sommige stands zijn wel 100 vierkante meter groot.

De standhouders komen tijdens de drie beursdagen niet alleen in contact met bezoekers, maar ook met elkaar. ,,We beginnen met een brunch en houden 's avonds netwerkborrels. Uit die borrels komen de mooiste dingen voort.''

Heebink zou de tuinbeurs graag ook in andere gemeenten organiseren. ,,Daarvoor heb ik een hal van minimaal 5.000 vierkante meter nodig. Bovendien moet er voldoende parkeergelegenheid zijn. Ik houd me aanbevolen voor tips."

De tuinbeurs in Doetinchem, Havenstraat 142, is op 2 maart geopend van 14.00 tot 22.00 uur en op 3 en 4 maart van 10.00 tot 18.00 uur. Meer info op achterhoekbeurzen.nl.