Zzp

‘Als je als zzp’er iets kunt waar vraag naar is, zal er altijd werk voor je zijn’

 
ZZP'er Arno Verwegen. Inge Mol / De Ondernemer
Inge Mol / De Ondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

In de serie 6 zzp’ers, 60 dagen volgen we inspirerende zzp’ers, ieder met hun eigen verhaal, vakgebied en ambitie. Ze delen tips, struggles en lessen. Zelfstandig laserscan-expert Arno Verwegen vertelt over zijn loopbaan en werk-privébalans, en heeft tips voor anderen die het zzp-schap overwegen.

Wat drijft zelfstandig ondernemers? Hoe ziet een typische werkdag eruit? Welke uitdagingen komen ze tegen? In De Ondernemer-serie ‘6 zzp’ers, 60 dagen’ volgen we inspirerende zzp’ers, elk met hun eigen verhaal, vakgebied en ambitie.

Na een carrière als constructeur en engineer bij een ingenieursbureau besluit Arno Verwegen (48) in 2005 om het op eigen benen te proberen, vooral omdat hij zich breder wil inzetten in de werkbouwtuigkunde en dat in zijn rol op dat moment niet genoeg kan.

Lees verder onder de advertentie

Volgende maand viert hij zijn twintigjarig jubileum als zzp’er. Hoe heeft hij de stap naar zelfstandigheid ooit gezet? Lukt het hem om ondanks het onzekere bestaan toch een goede werk-privé balans te vinden en wat zijn Arno’s tips voor mensen in loondienst die ook de stap naar eigen baas zijn willen wagen?

Lees ook: 10 eindejaarstips voor zelfstandig ondernemers

,,In mijn tijd in loondienst werkte ik veel aan grote projecten voor klanten als Philips en ASML. Ik werkte mee aan het bouwen van de machines die ze daar maken, maar was vaak maar met een klein onderdeel van het geheel in de weer. Hierdoor merkte ik de impact van mijn werk niet voldoende. Ik was jong, vrijgezel en woonde nog thuis, dus waagde ik twintig jaar geleden de stap naar het zzp-schap. Binnen de kortste keren had ik projecten gevonden die ik wél echt leuk vond. Spijt van mijn stap heb ik nooit gehad, al hielp mijn situatie in die periode wel enorm. Ik weet niet of ik vanuit mijn huidige leven, getrouwd, drie kinderen en een hypotheek diezelfde stap ook had durven zetten.”

Lees verder onder de advertentie

Werk-privébalans

,,Mijn start als zelfstandige zat vol onzekerheid, maar alle begin is moeilijk. Ik zat niet meteen vol met werk en heb echt moeten netwerken om alles op te bouwen. Dat is nu wel anders. Meestal zit ik rond de vijftig uur werk per week, al zijn er ook nu soms periodes waarin het wat rustiger is. Inmiddels heb ik wat dat betreft financieel wel wat vlees op de botten. Hierdoor hoeven we bij een wat rustigere maand als gezin niet meteen ons uitgavenpatroon onder de loep te nemen. Ik heb sowieso altijd de insteek dat er altijd voldoende werk is. Qua werkuren zit mijn grootste valkuil in het feit dat als ik ergens aan begin, ik het ook graag af wil maken. Hierdoor kan het soms laat worden. Maar dat ben ik inmiddels wel gewend. En mijn gezin ook.”

Ik heb de vrijheid om te kiezen welke opdrachten bij me passen en of ik deze dus wel of niet wil uitvoeren

,,Met name de flexibiliteit in wanneer ik wel of niet werk bevalt me goed. Ik heb de vrijheid om te kiezen welke opdrachten bij me passen en of ik deze dus wel of niet wil uitvoeren. Daar gaat je werkgeluk enorm door vooruit. Ik ervaar veel meer het gevoel van eigen verantwoordelijkheid dan tijdens mijn tijd in loondienst. Een goede werk-privébalans speelt hier een belangrijke rol in.”

,,Toen de kinderen kleiner waren heb ik er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om één dag per week thuis te zijn. Dat vonden zij fijn, en ik ook. Nu zijn ze groter en kan ik die dag anders invullen. Meestal gebruik ik die dag voor de ‘bijzaken’ van het leven als zzp’er en richt ik me op acquisitie, marketing of de administratie. De flexibiliteit in wanneer ik wel of niet werk en de vrijheid om te kiezen welke opdrachten ik wil uitvoeren bevalt me goed. Daar gaat je werkgeluk enorm door vooruit.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Wat ‘onze’ zes zzp’ers van de Wet DBA vinden: ‘Zorg dat het geen tweede Toeslagenaffaire wordt’

Onzekerheid

,,Het leven als zzp’er heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen en ik ben blij dat ik op dat vlak eerst een stabiel patroon heb kunnen opbouwen voordat ik een gezin kreeg. Vooral de onzekerheid over toekomstig werkaanbod blijft een nadeel. Als zzp’er kun je alleen zelf omzet genereren. Wanneer je even geen opdracht hebt, is er ook meteen geen omzet. Ondanks dat ik dit financieel goed kan opvangen voelt dat raar, terwijl het amper problemen heeft opgeleverd. Ik heb eigenlijk alleen gaten in de planning gehad tijdens de financiële crisis van 2009 en aan het begin van de coronapandemie in 2020. En toch blijft die onzekerheid altijd in je achterhoofd zitten. Daar moet je mee leren leven.”

Als je het uittellen van snipperuren, vaderschapsverloven en andere regelingen belangrijk vindt, dan zou ik je adviseren vooral te blijven doen wat je nu doet

,,Als zzp’er moet je karakterologisch iemand zijn die zijn of haar eigen pad wil uitstippelen, maar er is geen universeel eisenpakket om het als zzp’er te maken. Als ik in mijn eigen branche kijk, dan zijn eigenschappen als expertise, kennis en kunde belangrijke argumenten om externen in te zetten. Als je als zzp’er iets kunt waar vraag naar is, dan zal er altijd werk voor je zijn. Als je daarnaast voldoende flexibiliteit en aanpassingsvermogen als basiseigenschappen hebt, dan komt het meestal wel goed. Wanneer je heel goed gaat op groepsgevoel en teamspirit en graag de richting van anderen volgt, dan is het zzp-bestaan misschien niet de beste keuze voor je. En als je het uittellen van snipperuren, vaderschapsverloven en andere regelingen belangrijk vindt, dan zou ik je adviseren om vooral te blijven doen wat je nu doet.”

Lees verder onder de advertentie

LEES HIER alles over zzp: expertblogs, interviews en reportages van én over zzp’ers.

‘Meeste regelgeving voor mij niet erg belemmerend’

,,De overheid is voortdurend bezig met regelgeving rond zzp’ers en dat raakt mij natuurlijk ook. Voor mij persoonlijk zijn de meeste van die regelingen niet erg belemmerend. Ik kan me vanuit de overheid wel voorstellen dat het uit is op een soort cultuuromslag. Neem bijvoorbeeld de wet DBA die schijnzelfstandigheid moet tegengaan. Ik heb de indruk dat veel mensen nu vooral als zzp’er starten uit onvrede in hun huidige baan. Wat je dan vervolgens ziet is dat diezelfde mensen zich aanbieden bij hun oude werkgever. Dan zou ik als overheid ook denken van: ja ho eens even, daar gaan onze premies en belastingen.”

,,Ik sta ook achter de AOV, de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Het leven is nu eenmaal niet zonder risico’s en deze zul je af moeten dekken op de een of andere manier. Veel mensen vinden dat die nieuwe regels de zelfstandigheid beïnvloeden, maar dat vind ik niet. Zelfstandig zijn betekent voor mij je eigen opdrachten binnenhalen en afronden, de rest is bijzaak.”

Lees verder onder de advertentie

Netwerken met collega-zzp’ers

,,Ik ben bijna 49 en moet nog wel even door voordat ik kan afbouwen. Dat is niet erg, want ik vind het werk wat ik doe enorm leuk. Ik vind het fijn om een netwerk te hebben van enerzijds klanten en anderzijds collega-zzp’ers. Vooral het netwerk van collega’s is fijn wanneer je ergens over wil sparren. We werken dan wel vaak alleen, maar ik merk dat ik soms wil overleggen over bepaalde zaken.”

,,Dat netwerken met collega’s zou ik andere zzp’ers als tip altijd meegeven. En blijf jezelf vernieuwen. Ik ben onlangs het 3D-scannen er als dienst bij gaan doen en dat heeft mijn klantenkring enorm verruimd. Als die groei doorzet, dan overweeg ik zelfs iemand aan te nemen om samen het werk uit te voeren. Dat zou overigens wel betekenen dat ik dan geen zzp’er meer ben. Maar dat zien we dan wel weer.”

ZZP'er Arno Verwegen. Inge Mol / De Ondernemer
Inge Mol / De Ondernemer
Lees verder onder de advertentie

Meer over ZZP? De Ondernemer Vandaag-nieuwsbrief!

Bekijk hier de voorwaarden.