In de optiek van Roks zou uitstel ten koste gaan van de belastingmoraal van bedrijven en zelfstandigen die zich wel aan de wet- en regelgeving houden. De Belastingdienst pakt vanaf begin volgend jaar schijnzelfstandigheid aan en gaat weer boetes opleggen.
,,Het rechtvaardigheidsgevoel krijgt een knauw als niet op 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium wordt opgeheven. Bij uitstel verlies je ook nog eens het momentum”, zei hij op een vraag van Tweede Kamerlid Hans Vijlbrief. Het D66-Kamerlid hintte op een mogelijk uitstel. Morgenmiddag wordt naar alle waarschijnlijkheid de Tweede Kamer in een brief door het kabinet op de hoogte gebracht over hoe zij naar de zzp-problematiek kijken. Een week later debatteren Kamer en kabinet er over.
Het rechtvaardigheidsgevoel krijgt een knauw als niet op 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium wordt opgeheven
Voor Roks speelt ook mee dat zijn collega’s al jarenlang aan dit complexe dossier werken. ,,We blijven ons werk doen, wat we al doen. Het is voor mijn collega’s echter belangrijk dat er snel helderheid in dit dossier komt.”
Lees ook: VZN aan Tweede Kamer: ‘Geen handhaving zonder duidelijke regels schijnzelfstandigheid’
In 95 procent situaties helder of sprake is van dienstverband
Tijdens de rondetafelbijeenkomst waren ook belangenorganisaties van zelfstandigen als VZN en ABU uitgenodigd. Roks hield hen voor dat de handhaving niet strenger gaat worden. ,,Er komen geen extra handhavers, dus er komt geen ‘handhavingsmarathon’. Veel dingen blijven eigenlijk hetzelfde, alleen komen er straks wel correcties, naheffingen en boetes. De aanwijzing verdwijnt. Overigens zetten wij onze controle in aan de kant van de opdrachtgevers.”
Veel dingen blijven eigenlijk hetzelfde, alleen komen er straks wel correcties, naheffingen en boetes.
Berry Roks Belastingdienst
Roks sprak de kritiek van hen tegen dat er nog steeds veel onduidelijk is over wanneer er sprake moet zijn van een dienstverband. Volgens hem is dat in 95 procent van de situaties uiterst helder. ,,Maar iedereen wil bij die laatste 5 procent horen. De wet kent een ‘open norm’ en wordt ingevuld door jurisprudentie. Zo zorgde het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad voor nog meer duidelijkheid.”
‘Het is een arbeidsmarktprobleem’
De boodschap van VZN, maar ook van een bemiddelaar als Headfirst, dat de Nederlandse economie stilvalt als het handhavingsmoratorium wordt opgeheven, vond geen gehoor bij de topman van de Belastingdienst. ,,Waar haal ik dan mijn mensen vandaan? Wij lossen dat niet op. Het is een arbeidsmarktprobleem.”
Lees ook: Zzp’ers en opdrachtgevers moeten gezagsverhouding vermijden