Nieuws Zzp

Chef-kok Tim (25) werd in coronatijd zzp'er en verzorgt nu diners aan huis

Tim Conijnenberg (25) uit Gorinchem is chef-kok aan huis, met zijn bedrijf Restaurant Tino. Hij verzorgt privédiners voor maximaal veertig personen. ,,Ik kan nu al zeggen dat het goed gaat met mijn bedrijf – ik zit al tot eind december vol.''

Eline Lohman (BN De Stem) 23 augustus 2022

Chef kok aan huis Tim

Privé-chefkok Tim Conijnenberg. Foto: Cor de Cock

Tim Conijnenberg heeft de Cas Spijkers Academie gedaan en heeft altijd als kok in loondienst gewerkt, maar middenin de coronatijd schreef hij zich in als zzp’er, vertelt de twintiger aan het AD. ,,In de horeca was het rustig en in die periode ben ik privédiners aan huis gaan verzorgen voor mensen. Dat bleek echt een succes te zijn en toen heb ik wat later besloten om voor mezelf te beginnen, als privé-chefkok aan huis. De naam van mijn bedrijf is een mix van mijn eigen naam en die van mijn broer, Nino. Hij is zwaar gehandicapt en ik vind die link een mooi eerbetoon aan hem.”

Lees ook: Steeds meer horecapersoneel neemt ontslag om als zzp'er verder te gaan

Mensen die niet voor een restaurant kiezen, willen eten in persoonlijke setting

De privédiners aan huis zijn helemaal op maat. ,,Zo zijn de diners altijd anders en helemaal hoe iemand het wil. Ik bespreek vooraf altijd eerst allerlei zaken met mijn klanten, zoals hoeveel gangen ze willen, hoe de styling eruit moet komen te zien en of bijvoorbeeld een wijnarrangement gewenst is. Vervolgens maak ik een offerte op. Ik kan diners tot veertig personen verzorgen.”

Conijnenberg merkt dat er ook na de coronaperiode veel vraag is naar wat hij doet; ook nu nog zijn er zat mensen die niet voor een restaurant kiezen, maar voor eten in een persoonlijke setting. ,,Veel mensen vinden het fijn om thuis, met een klein gezelschap, te dineren. Ze kunnen gemakkelijk aanschuiven aan de eigen eettafel en ervaren zo een restaurant in eigen huis.”

''Mensen hoeven zich niet druk te maken over wat er gegeten gaat worden en hoe dit bereid moet worden, want dat verzorg ik allemaal met mijn bedrijf. Je kunt alles kiezen wat jij lekker vindt om te eten''

Zzp'er verdiepte zich in de vraag wat de Belastingdienst allemaal van hem moest weten

,,Mensen hoeven zich niet druk te maken over wat er gegeten gaat worden en hoe dit bereid moet worden, want dat verzorg ik allemaal met mijn bedrijf. Je kunt alles kiezen wat jij lekker vindt om te eten. Wat me zo aanspreekt aan het zijn van kok? Dat ik mijn creativiteit en liefde voor het vak erin kan stoppen. En mensen met een culinaire beleving de smaken op een andere manier kan laten proeven dan ze gewend zijn.”

Voordat de Gorcumer voor zichzelf begon, moest er wel een aantal zaken geregeld worden. De zzp'er verdiepte zich onder meer in de vraag wat de Belastingdienst allemaal van hem moest weten en regelde een inventaris – van keukenapparatuur en borden tot en met bestek en glazen. Ofwel: alles wat je in een restaurant op tafel ziet staan, is ook te vinden in de werkomgeving van de zelfstandig ondernemer.

Lees ook: Steeds meer jongeren aan de slag als zelfstandige: 'Het zijn schijn-zzp’ers’

'Of ik jaren eerder voor mezelf had moeten beginnen? Nee, dat niet'

Conijnenberg is blij dat hij eigen baas is geworden, mede doordat hij zijn eigen planning aan kan houden. ,,Het bevalt fantastisch goed! Ik wil nooit meer wat anders doen. Ik heb veel vrijheid, ook om mijn eigen agenda in te delen en dat is wel zo welkom, aangezien ik een baby heb van nog geen jaar oud. Ik kan nu al zeggen dat het goed gaat met mijn bedrijf – ik zit al tot eind december vol. Dan gaat het vaak om meerdere boekingen per week.”

,,Of ik jaren eerder voor mezelf had moeten beginnen? Nee, dat niet. Ik wilde eerst ervaring opbouwen als kok en dat heb ik nu gedaan, waardoor ik succes heb als zelfstandig ondernemer met het aanbieden van mijn privédiners.”

Lees ook: Horecaondernemer zet door ondanks forse tegenslagen: 'Met een rechte rug door tot het bittere einde'

Zijn klanten bereikt de kok onder meer via social media. Een krachtig instrument, zo merkt hij keer op keer. ,,Als ik op Instagram een bericht plaats met de mededeling dat er voor een bepaalde datum een plekje beschikbaar is gekomen voor een privédiner, dan is er gelijk animo en stromen de berichten bij me binnen. Dat zegt toch wel wat.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws