Zzp

John van Krieken: ‘ZZP’er zijn heeft mij bijna alleen maar voordelen gebracht’

 
John van Krieken, smarthome-expert en elektrotechnicus. Foto: Dingena Mol / De Ondernemer
Foto: Dingena Mol / De Ondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

In de serie 6 zzp’ers, 60 dagen volgen we inspirerende zzp’ers, ieder met hun eigen verhaal, vakgebied en ambitie. Ze delen tips, struggles en lessen, zo ook smarthome-expert en elektrotechnicus John van Krieken.

Lees verder onder de advertentie

Wat drijft zelfstandig ondernemers? Hoe ziet een typische werkdag eruit? Welke uitdagingen komen ze tegen? In De Ondernemer-serie ‘6 zzp’ers, 60 dagen’ volgen we inspirerende zzp’ers, elk met hun eigen verhaal, vakgebied en ambitie.

Waar de regelmaat, het negen-tot-vijf werken en de schijn van meer zekerheid prettig kan zijn, heeft John van Krieken (54) daar in een andere keuze gemaakt. Hoewel hij jarenlang in loondienst heeft gewerkt, ontdekte John dat hij niet zo goed past in een organisatie met afgebakende functies, vaste processen en een vergadercultuur. Als elektromonteur en elektrotechnisch tekenaar en engineer stort John zich kort na de eeuwwisseling op (draadloze) domotica; het ontwerpen en inrichten van smarthomes. In de eerste jaren deed hij dat in zijn vrije tijd als leuke hobby naast zijn reguliere baan, maar toen zijn vaste baan hem steeds meer tegenstond waagde hij in 2014 een gecalculeerde sprong in het diepe zzp-bad.

Eigen koers bepalen

,,Het fijne aan het werken als zzp’er is dat je je eigen koers kunt bepalen. Hierdoor kun je, zeker binnen mijn vakgebied, veel innovatiever bezig zijn dan bij een baan in loondienst in de toch wel vrij conservatieve installatiesector waar alles best ingekaderd is. De vrijheid om mijn eigen agenda te bepalen en niet altijd maar gebonden zijn aan de vroege starttijden die in de installatietechniek gebruikelijk zijn ervaar ik ook als een groot pluspunt. En, eerlijk is eerlijk, ik heb een hoger inkomen dan bij een vergelijkbare baan in loondienst. Dat telt ook mee.”

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK de expertblog van Cristel van de Ven, voorzitter van VZN: ‘Vrees niet voor handhaving zzp-wet over schijnzelfstandigheid

De juiste werk-privé-balans voor John van Krieken

,,Het zelf kunnen bepalen hoe de balans tussen werk en privé geregeld is, is zeker medebepalend geweest in mijn keuze om als zelfstandige verder te gaan. Mijn vrouw en ik hebben een verstandelijk beperkte dochter met een pittige zorgvraag, ZZP7 voor de kenners. Dat vergt veel van je als ouder en hoewel we het natuurlijk met liefde doen, merk ik dat ik hier als zzp’er meer ruimte voor kan maken. Doordat ik als zelfstandige zelf mijn werktijden kan bepalen, heb ik de mogelijkheid om mijn dochter drie dagen in de week naar de dagbesteding te brengen en op te halen. Voor mij is dat dan ook de definitie van een goede werk-privé balans; dat je naast een betaalde baan er ook voldoende kunt zijn voor je gezin.”

LEES OOK hoe ‘onze’ zes zzp’ers kijken naar overheid: ‘Zorg dat Wet DBA geen tweede Toeslagenaffaire wordt’

Lees verder onder de advertentie

,,Ik schat in dat ik gemiddeld zo’n 45 tot 50 uur per week werk, inclusief reistijd en administratie. Dat is eigenlijk al jaren hetzelfde. Ik heb het geluk dat ik altijd goed rond heb kunnen komen sinds ik zelfstandige ben. De eerste jaren werkte ik twee tot vier dagen per week als een echte freelancer via een detacheringsbureau als tekenaar/engineer bij verschillende opdrachtgevers. Het klassieke uurtje-factuurtje verhaal. Sinds 2018 werk ik zonder tussenpersoon en dat gaat hartstikke goed. Ik heb genoeg werk van eigen opdrachtgevers. Eigenlijk was het alleen in het begin vlak nadat ik net mijn baan had opgezegd even spannend, omdat de startdatum van mijn eerste freelance opdracht een paar weken werd uitgesteld. Sindsdien kan ik mezelf en mijn gezin goed onderhouden met het werk dat ik doe en de uren die ik draai.”

‘Heb mezelf goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid’

,,Het zelfstandig ondernemerschap heeft mij bijna alleen maar voordelen gebracht. Naast de vrijheid die ik heb vind ik ook de veelzijdigheid van het werk een groot goed. Natuurlijk zijn er wel risico’s, je bent immers niet zeker van wat je elke maand verdient en het kan zijn dat je door uitgestelde klussen of ziekte een mindere maand hebt. Maar het lukt me goed om hier geld voor opzij te leggen zodat ik een buffer heb. Daarnaast heb ik mezelf goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een nadeel is de administratie. Omdat ik overdag bij klanten ben moet ik de administratie, werkvoorbereiding, mails beantwoorden en facturen en offertes maken nogal eens in de avond doen. Maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

De scherpere controles en striktere handhaving zie ik als noodzakelijk om de goede sociale voorzieningen die we in Nederland hebben in stand te houden

,,Er is de laatste tijd veel te doen rond zzp’ers en hoe de overheid naar deze vorm van werken kijkt. Niet alle zelfstandigen zijn fan van een regering die extra controleert op wet- en regelgeving. Ik ben voor een sterke overheid, omdat die naar het algemeen belang voor alle burgers en bedrijven kijkt. En burgers en bedrijven kijken op hun beurt toch meestal eerst en vooral naar hun eigen belang. De scherpere controles en striktere handhaving zie ik als noodzakelijk om de goede sociale voorzieningen die we in Nederland hebben in stand te houden.”

Lees verder onder de advertentie
John van Krieken, smarthome-expert en elektrotechnicus. Foto: Dingena Mol / De Ondernemer
Foto: Dingena Mol / De Ondernemer

Zoveel mogelijk verdienen tegen zo min mogelijk uren werk: nee

,,Het leven als zzp’er is niet voor iedereen weggelegd. Als je geen energie krijgt van het werk dat je doet, en het alleen maar draait om zoveel mogelijk verdienen tegen zo min mogelijk uren werk, dan is dit niets voor jou. En als je geen orde en structuur in je werk kunt aanbrengen en wars bent van de administratieve rompslomp die erbij komt kijken, dan kun je ook maar beter in loondienst blijven werken. Maar wanneer je vastloopt in je huidige baan en goed je eigen boontjes kunt doppen is het leven als zzp’er echt een uitkomst. Doe het niet alleen voor het geld, want er komt best veel kijken bij het ondernemerschap als je alles goed geregeld wilt hebben.”

LEES OOK - hoe bepaal je als zzp’er een uurtarief?

Lees verder onder de advertentie

Vaker nee zeggen...?

,,Belangrijk is hierbij wel dat je passie moet hebben voor het werk dat je doet. Zonder die passie red je het namelijk niet op de lange termijn. Ook is een beetje eigenwijsheid wel handig, zolang het niet te dominant aanwezig is. En je moet de wil hebben om voortdurend te blijven leren. Zeker in de elektrotechniek vinden voortdurend vernieuwingen en veranderingen plaats en er komt veel op je af. Het is van groot belang om de interesse te hebben om bij te blijven, zodat je snel kunt schakelen wanneer het nodig is. Als het aan mij ligt en zolang er nog genoeg opdrachten binnen blijven komen, zie ik mezelf dit werk nog een hele tijd doen. Wellicht dat ik over een paar jaar wat minder uur in de week ga draaien. Maar dan moet het me wel eerst lukken om vaker ‘nee’ te zeggen.”

Meer ZZP? De Ondernemer Vandaag-nieuwsbrief!

Bekijk hier de voorwaarden.

Lees verder onder de advertentie