Actueel

Amber Elisa (30) nam roer familiebedrijf over na overlijden vader: ‘Plek moet behouden blijven’

Amber Elisa de Clercq Amber Elisa de Clercq Foto: Jamaine Festen
Amber Elisa de Clercq Foto: Jamaine Festen
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

De Olmenhorst in Lisserbroek is een uitgestrekt landgoed van 31 hectare groot, met 50.000 appelbomen en 10.000 perenbomen. Mensen kunnen er bomen adopteren en appels plukken. Naast de biologische boomgaard heeft het landgoed een horecagelegenheid met winkel en evenementenlocaties voor bruiloften en zakelijke bijeenkomsten. Daarnaast zijn er ateliers, winkeltjes en kantoren op het landgoed gevestigd. Sinds september 2022 staat Amber Elisa de Clercq als zesde generatie aan het roer van dit familiebedrijf, eerder dan ze zelf ooit had kunnen bedenken.

Van Schiphol naar de boomgaard van de Olmenhorst

Amber Elisa studeerde bedrijfskunde en begon haar carrière binnen Asset Management bij de Schiphol Group. ,,Het was een dynamische functie en ik had het daar erg naar mijn zin. Als mijn vader niet was overleden, had ik daar waarschijnlijk nu nog gewerkt”, vertelt ze.

Ik had natuurlijk geen overdracht of inwerktraject gehad en werd echt in het diepe gegooid

Amber Elisa de Clercq

Maar het lot besliste anders. Haar vader overleed eind 2021 en zij en haar broer en zus erfden het familiebedrijf. Omdat haar jongere broer en zus nog studeerden, besloot de toen 27-jarige Amber Elisa onbetaald verlof te nemen bij Schiphol om de leiding van het familiebedrijf over te nemen tot ze een definitieve oplossing hadden gevonden.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK: Kinderen Jonnie en Thérèse nemen sterrenzaak De Librije over: ‘Willen ze dit echt zelf?’

De keuze om in familiebedrijf te stappen

,,Ik had natuurlijk geen overdracht of inwerktraject gehad en werd echt in het diepe gegooid”, vertelt Amber Elisa. ,,In het begin besef je dat nauwelijks, want je wordt overspoeld door een tsunami van werk. Ik wilde geen overhaaste beslissingen nemen en mezelf de tijd geven om in het familiebedrijf rond te kijken. Het moest een intrinsieke keuze zijn om het roer over te nemen en niet alleen gevormd door de omstandigheden.’’

,,Op een gegeven moment dacht ik: ‘hier kan ik impact maken en mijn kennis, kunde en energie inzetten om het bedrijf toekomstbestendig te maken’. Ik wil dat deze plek behouden blijft en kan worden doorgegeven aan volgende generaties. Dus al na een paar maanden besloot ik definitief in te stappen, ook al betekende dat afscheid nemen van het carrièrepad wat ik altijd voor me had gezien.”

Lees verder onder de advertentie
De Olmenhorst De Olmenhorst Foto: Jamaine Festen
De Olmenhorst Foto: Jamaine Festen

Groei en uitdagingen

Elke generatie drukte zijn stempel op het landgoed. Haar ouders transformeerden het van een boomgaard tot een evenementenlocatie en voegden het commerciële aspect toe. ,,Mijn uitdaging nu is om structuur aan te brengen”, zegt Amber Elisa. ,,Hoe zorgen we ervoor dat we impact blijven maken, rendabel blijven en de bedrijfsvoering toekomstbestendig maken?”

De Olmenhorst moet een plek blijven waar mensen zich verbonden voelen met de natuur

Amber Elisa de Clercq

Ze richt zich bijvoorbeeld op het stroomlijnen van de organisatie. ,,Ik ga onze boomgaardmanager niet vertellen hoe hij een boom moet snoeien, dat is zijn vak. Mijn rol is meer strategisch: ik richt me op de structuur, de visie en de organisatie. Het landgoed onderhouden is kostbaar, dus we moeten slimme keuzes maken om het rendabel en toekomstbestendig te maken. We moeten naar een hoger niveau, met een stabielere en professionelere organisatie. Ik heb een master gedaan in verandermanagement. Ironisch pas ik dat nu toe op De Olmenhorst, iets wat ik toen niet had kunnen bedenken.”

Lees verder onder de advertentie

Investeerders moeten bij De Olmenhorst passen

Een onverwachte uitdaging vindt ze het vastgoedbeheer. Het landgoed beschikt over 14 gebouwen, waarvan sommige in slechte staat van onderhoud verkeren. ,,We hebben veel onbenutte ruimte op het landgoed, zoals prachtige zolders met uitzicht over de boomgaarden, maar deze moeten worden gerenoveerd om ze geschikt te maken voor verhuur. Soms voel ik me meer aannemer dan directeur.”

De kosten voor renovaties zijn hoog, en het vergt externe financiering. ,,Dat is een zoektocht. Investeerders moeten wel bij de identiteit van De Olmenhorst passen. Het moet geen kille kantoorlocatie worden. De Olmenhorst moet een plek blijven waar mensen zich verbonden voelen met de natuur.”

Amber Elisa de Clercq Amber Elisa de Clercq Foto: Jamaine Festen
Amber Elisa de Clercq Foto: Jamaine Festen
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK: Bedrijf overnemen van je ouders? 3 ervaringstips hoe je dat gesprek aanpakt

Vernieuwing en kansen bij de Olmenhorst

Haar broer en zus zijn mede-eigenaren van het landgoed en grote beslissingen nemen ze samen. Haar broer ambieert geen rol op De Olmenhorst, maar haar zus werkt er sinds kort als event- en PR-manager. ,,Elke maandagavond eten we met z’n drieën en hebben we werkoverleg. We respecteren de geschiedenis van De Olmenhorst, maar durven ook te vernieuwen. We hebben een rebranding doorgevoerd, met binnenkort een nieuwe website, en we hebben vorig jaar voor het eerst een kleinschalig festival georganiseerd. Het was een fantastische ervaring, dat smaakt zeker naar meer.”

In de omgeving van De Olmenhorst is woningbouw gepland: er moeten 12.000 woningen bijkomen. Amber Elisa: ,,Dat biedt zowel kansen als uitdagingen. Er moet nieuwe infrastructuur komen en dat legt druk op onze grond waar de gemeente een weg zou willen aanleggen. De woningbouw zien we echter ook als een kans, want we krijgen veel nieuwe buren. Mensen snakken naar groene plekken. De Olmenhorst is uniek, midden in de Randstad en goed bereikbaar met de auto. Deze plek heeft een hart, een ziel en een geschiedenis en dat voelen mensen als ze hier zijn.”

Lees verder onder de advertentie