Nieuws Dienstverlening

Groene kinderopvang HighFive! in Almelo groeit als kool

Kinderen die thuiskomen van opvang HighFive! hebben de kleren dikwijls onder de modder, volgens Tubantia. „Dat onze geitjes het goed hebben vinden de kinderen het belangrijkste.”

Tom van den Berg | Foto: Annina Romita 2 december 2017

Kinderopvang high five milieubewust opvang kinderen

De meeste kinderen van de buitenschoolse opvang worden met de bakfietsservice van High Five! opgehaald. Die kinderen komen van tien Almelose basisscholen, maar er zijn ook jongens en meisjes uit Vriezenveen en Hengelo die vanwege de filosofie van het bedrijf van Ramona Overmars naar de opvang aan de Roskamstraat komen.

De kinderopvang is volledig bezet en de belangstelling is zo groot, dat Overmars bezig is met een tweede vestiging: „Het moet een plek zijn met in elk geval een grote tuin, waar kinderen buiten kunnen spelen.”

Lees ook: Deze Culemborgse moeder richt een onderwijsinstelling op

Het kwaliteitskeurmerk van de stichting Groen Cement (zie onderaan) wordt allesbehalve lichtzinnig verstrekt. Het begint met het pedagogische beleidsplan, waarin de relatie met de natuur is verankerd. Zo moet onder meer worden aangegeven waarom buiten spelen in de natuur belangrijk is voor de betreffende kinderopvang. Ook moet aannemelijk worden gemaakt, dat de kinderen bij de opvang dagelijks tenminste 60 minuten buiten zijn, ongeacht de weersomstandigheden.

Er zijn nog veel meer voorwaarden waar de opvang aan moet voldoen. Dan gaat het over het pand waarin de opvang is gevestigd, de verplichting dat de kinderen gelegenheid hebben zelf de natuur te ontdekken door bijvoorbeeld het zaaien en oogsten van planten en het verzorgen van dieren. „Dat onze geitjes het goed hebben, vinden de kinderen het belangrijkste”, vertelt Overmars.

Voortrekkersrol

Ook moet de opvang samenwerken met natuurorganisaties uit de eigen omgeving. En tenslotte is het zaak op elke locatie minimaal twee zogeheten ‘groen metselaars’ te hebben. Dat zijn medewerkers met grote affiniteit met de natuur die binnen de organisatie een voortrekkersrol hebben richting kinderen, collega’s en ouders.

Groene metselaars

Overmars is één van de groene metselaars. „We leren de kinderen met respect om te gaan met de natuur. Je leert hen bijvoorbeeld hoe lang het duurt voor afval dat je op de grond gooit, vergaat. Dat doen we dus ook niet. We proberen het bewustzijn te vergroten. We halen buiten naar binnen, zeggen we weleens. Dan gaan we aan de slag met blaadjes die van de bomen zijn gevallen. Of we maken spinnenwebben. Buiten gebruiken we afval uit de tuin, zo hebben we al een keer een tipi gemaakt van takken."

”De kinderen leren buiten ook omgaan met risico’s, vertelt Overmars. „We stoken een vuurt met ze, en laten ze zien wat je moet doen als er een brandend houtblok uit de vuurkorf valt. Natuurlijk zijn er medewerkers van ons bij. Wie hier aan de slag wil, moet niet bang zijn voor een beetje modder. ”

Keurmerk Groen Cement

High Five! kreeg als eerste in Twente het kwaliteitsmerk groene kinderopvang van de stichting Groen Cement. De beweging werd in 2009 opgericht en zet zich in om kinderopvang, basisonderwijs en ouders te inspireren met kinderen naar buiten te gaan.

„Je moet hier niet bang zijn voor een beetje modder.”

Ramona Overmars, kinderopvang HighFive!