Nieuws Actueel

Discotheekbaas weigert boete te betalen

Eigenaar Jeroen van Broekhoven van discotheek Fox weigert een boete te betalen, omdat zijn personeel glazen ophaalt in de rookruimte. Iedereen moet rookvrij werken, zegt het rookverbod. De eigenaar stapt naar de rechter, bericht het AD.

Heleen Boex | Corné Sparidaens 2 mei 2016

Rookruimte fox rookverbod boete jeroen van broekhoven

Altijd heeft hij zich netjes aan de regels gehouden. Direct bij de invoering van het rookverbod richt Jeroen van Broekhoven (38) een rookruimte in in zijn discotheek in Stadskanaal. Alle gasten, dus ook rokers, moeten zich bij hem thuisvoelen. Een biertje bij je sigaretje moet kunnen. De portiers halen de opgestapelde glazen op, om ongelukken met scherven te voorkomen. Op een drukke avond soms wel zes keer.

BoeteNiks aan de hand, tot een inspecteur van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 2 november 2014 de portier van dienst aan het werk ziet in de rooksalon. Van Broekhoven moet een boete van 600 euro betalen, want werken in sigarettenwalm is verboden. Volkomen onterecht, vindt de discotheekhouder, die woensdag voor de rechter de boete ongedaan probeert te maken.

"Ik werk al zo sinds de opening van de rookruimte. Als het vol staat met lege glazen, moet je die weghalen. Je wilt bezoekers niet de gelegenheid geven met glas een ander te steken. Ongelukken kan ik me niet veroorloven." Van Broekhoven denkt dat veel van zijn collega's er precies dezelfde werkwijze op na houden, maar dat zij eventuele boetes voor lief nemen.

PrincipekwestieZo niet de boze Groninger, voor wie dit een principekwestie is. Hoe houdt hij zijn tent anders netjes en calamiteitenvrij? Het voorstel van de NVWA om glas te weren uit het rokersgedeelte, wuift hij weg als 'onwerkbaar'. "Een extra portier bij de ingang van de rookruimte is mij te kostbaar. Gasten laten niet uit zichzelf hun drankje staan, die willen een sigaretje roken met een biertje erbij. En ik verdien natuurlijk ook geld aan consumpties, daar moet ik veertig man personeel van betalen."

De andere optie, de rookruimte schoonmaken als die gelucht is, na sluitingstijd dus, vindt Van Broekhoven te riskant. Hij kan het niet uitstaan dat de wet de ondernemer geen ruimte biedt om dit dilemma op zijn eigen manier aan te pakken. "70 procent van mijn portiers rookt. Zij vinden het prima om af en toe de glazen mee te nemen."

WaarschuwingDe NVWA is onverbiddelijk. "Wij handhaven het rookverbod", vertelt woordvoerder Tjitte Mastenbroek. "Als onze inspecteur vermoedt dat de regels worden overtreden, krijgt de kroegbaas een waarschuwing. Als hij constateert dat er wordt gewerkt in de rookruimte, krijgt de ondernemer meteen een boete van 600 euro."

Juist door die formele opstelling heeft Koninklijke Horeca Nederland er een hard hoofd in dat Van Broekhoven gelijk krijgt van de rechter. "Hij moet zich natuurlijk aan de wet houden, maar hij wil ook een veilige situatie voor zijn personeel en gasten creëren", zegt woordvoerder Saskia Deerenberg. "De wetgever heeft iets bedacht wat vooral voor grote uitgaansgelegenheden niet haalbaar is. Als ondernemer kun je geen kant op."