Nieuws Energie

Verduurzaming bakker Rein stokt door druk op stroomnet: 'Bij volgende overtreding geen stroom meer'

Zonnepanelen, een warmtepomp, elektrische ovens. Voor de Hoornse bakker Rein Otten kan verduurzaming van zijn zes bakkerijen in Noord-Holland niet snel genoeg. Maar de druk op het stroomnet door deze verduurzaming gooit mogelijk roet in het eten, zo ondervond de bakker aan den lijve. Hij stelt dan ook vraagtekens bij de salderingsregeling waarover deze week in de Tweede Kamer wordt gedebatteerd.

Rodrick de Munnik 18 januari 2023

Bakker energie stokbrood

Foto: Shutterstock.

Vorig jaar investeerde bakker Rein Otten flink om zijn bakkerijen in Hoorn te verduurzamen. Hij kocht een warmtepomp, er kwamen zonnepanelen en van zo veel apparatuur als maar mogelijk was, werd een elektrische variant aangeschaft. Een akkefietje rond Oud en Nieuw heeft Otten echter aan het denken gezet over verdere verduurzaming. ,,Met het oliebollen bakken draaide de grote frituur op volle toeren en ging ook rond middernacht de bakkerij van start. Dat bij elkaar heeft waarschijnlijk de piek veroorzaakt."

"Op vakantie in Oostenrijk kreeg ik een brief van stroomleverancier Liander onder ogen. Een waarschuwing: bij een volgende overtreding krijg ik geen stroom meer"

Liander dreigde de bakkerij vervolgens van het stroomnet af te halen omdat Otten te veel verbruikte. ,,Ik was lekker op vakantie in Oostenrijk toen ik ineens een brief van stroomleverancier Liander onder ogen kreeg. Een waarschuwing: bij een volgende overtreding krijg ik geen stroom meer. Dat was wel even schrikken. We hebben net de hele bakkerij verduurzaamd en stroom is voor ons cruciaal.”

De bakker uit Hoorn zag het totaal niet aankomen. ,,We hebben onlangs voor een ton aan zonnepanelen op onze daken laten leggen. Op dat moment was er nog ruimte op het net om terug te leveren. Maar die bleek al gevuld toen de panelen er eenmaal lagen. Ik had er bij de investering overigens rekening mee gehouden dat ik geen stroom terug zou kunnen leveren van mijn zonnepanelen. Het was toch al interessant genoeg om te doen.”

'Ik heb geen idee hoeveel stroombelasting mijn apparatuur oplevert'

Otten heeft de ski's even gelaten voor wat ze waren. Eerst het bedrijf uit de problemen halen. Direct bij thuiskomst van vakantie heeft hij zich vastgebeten in de materie. ,,Het blijkt,” legt Otten uit, ,,dat je het stroomnet ook kunt belasten als je met zonnepanelen stroom teruglevert. En hier in Noord-Holland is het stroomnet al zwaar overbelast. In de provincie hebben zo'n 2.000 ondernemers daar nu wel acute problemen door. Een restauranthouder uit Bergen vertelde me dat hij precies dezelfde brief heeft ontvangen. Hij was net van het gas af, maar moet weer terug om zijn bedrijf te laten draaien.”

Lees ook: Twentse bakker Remy bakt op flextijden middenin de nacht om te overleven: ‘Alleen als de stroomprijs laag is’

,,We weten niet wanneer we onze piekbelasting bereiken," vervolgt Otten. ,,Er gaat geen signaal af. Sterker nog: ik heb geen idee hoeveel stroombelasting mijn apparatuur eigenlijk oplevert." Het maakt het voor hem als ondernemer moeilijk de complexe energiepuzzel die zijn bedrijf is te leggen. Otten pleit ervoor dat er meer coaching komt voor ondernemers zoals hij. ,,Het zou enorm helpen als netbeheerders daar hulp bij bieden."

Geen voorstander van salderen

Dat het salderen, het terugleveren van stroom in ruil voor korting op de stroomrekening, nu ter discussie staat is alleen maar goed, vindt Otten. ,,Ik ben geen voorstander van saldering. Het jaagt de vraag naar zonnepanelen alleen maar op. Nog meer ondernemers van het gas af. Nog meer zonnepaneelvelden. Het klinkt leuk en duurzaam, maar het stroomnet is er blijkbaar niet klaar voor. Alsof er teveel auto's op te smalle wegen rijden. Ik heb een aanvraag gedaan voor extra stroomcapaciteit. Maar het duurt nog wel een jaar of vijf voor het stroomnet is versterkt. Dus moeten we nu iets anders bedenken.”

Lees ook: Ook bakkersfamilie De Vlieger stopt door hoge energiekosten: 'Wist niet hoe ik het mijn vader moest vertellen’

Rein Otten (links) in zijn bakkerij. Foto: Bakkerij Otten.

Ook andere bedrijfsprocessen staan nu op de tocht

Veeleer moet het subsidiegeld dat nu in de aanschaf van zonnepanelen wordt gestoken worden gebruikt om de opslag van elektriciteit mogelijk te maken, meent Otten. Ook netbeheerder Liander pleit daar al langere tijd voor. Omdat het versterken van het stroomnet nog een aantal jaren op zich laat wachten, hoopt Liander dat de overheid met een nieuwe subsidie komt voor thuisbatterijen. Op die manier slaan ondernemers en huishoudens hun eigen zonnestroom op zonder dat dit op het net komt.

De plannen die Otten had om zijn bakkerijen verder te verduurzamen heeft hij daarom tijdelijk in de ijskast gelegd. Dat heeft wel invloed op zijn bedrijfsvoering. ,,Duurzaamheid is niet de enige uitdaging die we tegenkomen als bakker. Er is bijna geen personeel te vinden dat nog 's nachts brood wil bakken. Met speciale rijsmachines kunnen we het proces van de nacht naar de dag verplaatsen, maar dat levert weer extra piekbelasting op.” Als er dan een storing komt, wordt de schade op de ondernemer verhaald. ,,En daar zit ik natuurlijk niet op te wachten.”

Salderingsregeling

In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de afschaffing van de saldering van stroom opgewekt door zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat huishoudens en bedrijven die met zonnepanelen stroom die zij opwekken als de zon volop schijnt, terugleveren aan het net en wegstrepen tegen stroom die zij afnemen wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt, en de stroom meestal duurder is. Het kabinet wil de saldering afbouwen in de periode 2025-2030 maar de Tweede Kamer is kritisch over de plannen. BBB, BVNL en JA21 vinden dat huishoudens en ondernemers die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen, nu door de overheid ‘belazerd’ worden, omdat zij minder rendement ontvangen dan hen enkele jaren geleden is voorgespiegeld.

Lees ook: Intussen 1600 installateurs: twee miljoen huizen hebben nu zonnepanelen op het dak

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws