Nieuws Actueel

Foodservice profiteert van binnenlands herstel

De foodservice markt groeit in 2016. Toeleverende groothandels profiteren vooral van de omzetgroei in de horeca. Deze groothandels bedienen samen een markt van bijna 6,5 miljard euro waarin de verhoudingen verschuiven. Door digitalisering is e-commerce steeds meer de standaard en door de toenemende bezorgactiviteiten van supermarkten neemt de concurrentie toe, stelt het ING Economisch Bureau.

Van onze redactie 15 maart 2016

Foodservice

Vooral omzetgroei horeca is positief voor foodservice groothandelDe omzet van bedrijven in de horeca, catering en fastservice en hun leveranciers lift in 2016 mee op de groei van de consumentenbestedingen. Consumenten eten en drinken weer frequenter en uitgebreider buiten de deur en daardoor zien groothandels hun leveringen aan de horeca toenemen. De omzetgroei in andere marktsegmenten, zoals zorginstellingen en lunchrooms in warenhuizen en winkels is minder sterk.

Concurrentie van supermarkten is in opkomstFoodservice groothandels zijn samen goed voor bijna negentig procent van de branche omzet, tien procent komt voor rekening van logistiek dienstverleners en supermarkten. Steeds meer supermarkten starten met het bezorgen van boodschappen en maaltijden en richten zich daarmee onder andere op zorginstellingen, een markt die foodservice groothandels van oudsher bedienen.

Digitalisering maakt van e-commerce de standaardAanhoudende digitalisering speelt een grote rol in de dagelijkse processen van groothandels. Bestellingen worden grotendeels online verwerkt en de hoeveelheid productspecificaties die klanten online kunnen raadplegen neemt toe. Investeringen in ict-systemen en software winnen aan belang en schaalvoordelen vergroten de afstand tussen de grote en kleine leveranciers.

Lees ook: Een gezonde toekomst: De kansen van de gezondheidstrend voor foodbedrijvenFoodservice in beweging: Foodservice groothandels profiteren van binnenlands herstel