Nieuws Actueel

Hotel met planten als klanten

In het plantenhotel van Femke Vos de Wael verblijven vooral bijzondere planten.

Elodie Kint | Foto: Lex de Meester 24 februari 2016

Plantenhotel zeeland

De hotelgasten van Femke Vos de Wael hebben heel andere behoeften dan simpelweg logies en ontbijt. Aandacht, water en licht zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor ze. En van wat nieuwe potgrond kunnen ze behoorlijk opknappen. Sommige mensen geloven hun ogen niet als ze voorbij Plantaardig, de winkel in Middelburg, lopen.

Bonsai"‘Lees ik dat nou goed?’ vroeg een man laatst. ‘Plantenhotel?’ - ‘Ja zeker’, reageerde ik. Zonder verder iets te zeggen liep hij weer naar buiten. Een paar dagen later duwde hij zijn vrouw zowat naar binnen. Ze waren al jaren niet meer op vakantie geweest vanwege hun bonsai”, vertelt Femke, de eigenaresse. "Zo’n boompje heeft iedere dag aandacht nodig. En die mevrouw durfde de verzorging niet zomaar aan iemand anders over te laten. Haar man werd er knettergek van, want hij wilde er weer eens samen op uit.” Voor zulke plantenbezitters biedt het hotel van Femke een uitkomst. Maar ook wanneer mensen aan het verhuizen zijn, of hun huis verbouwen, kan een tijdelijk verblijf in Plantaardig een oplossing zijn.

Prachtig om planten te reddenMeestal heeft Femke zo’n vier à vijf hotelgasten per maand. Binnenplanten worden verzorgd in de winkel, buitenplanten kunnen terecht in de kas. Het idee om een plantenhotel te beginnen ontstond bij Femke al toen ze nog een klein meisje was. "In het Brabantse dorpje waar ik ben opgegroeid, was er een boer die iedere winter met zijn tractor planten ging ophalen bij de mensen thuis. Vaak waren dat buitenplanten die op de balkons stonden. Die konden niet tegen de Nederlandse vorst en mochten daarom in de kassen van de boer overwinteren”, vertelt de eigenaresse. "Ik vond het prachtig om te zien hoe hij langs alle huizen ging om de planten te redden.”

MeisjesdroomEen jaar geleden kwam Femkes bijzondere meisjesdroom uit. In dat jaar kreeg ze voornamelijk planten te gast die veel verzorging nodig hebben, of die van emotionele waarde zijn voor de eigenaar. "Van een overleden familielid”, noemt de plantenfluisteraar als voorbeeld. "Niet iedereen durft het risico te lopen dat de buurvrouw er zo veel water bij giet, dat zo’n plan verzuipt.” Als er een potentiële gast bij Femke aankomt, wordt hij eerst grondig gecontroleerd. "Ik wil hier absoluut geen zieke planten hebben. Als er eentje bladluis, schimmel of een bacterie heeft, dan zijn zo al mijn planten kapot. Dat heb ik één keer gehad en dat is echt om te janken. Dus - sommige mensen noemen het ‘panisch’ - check ik iedere plant die hier binnenkomt. Als ze ziek zijn zie ik dat zo aan de bladen, de stam of de grond en dan wil ik ze niet in mijn groene paradijs hebben.” Wat het prijskaartje is dat aan een verblijf in het plantenhotel hangt? "Dat valt reuze mee hoor. Ik doe het er natuurlijk bij in mijn plantenwinkel. De tarieven voor het hotel zijn afhankelijk van de verzorging die de gastplant nodig heeft. Het begint bij 2 euro 50 per week.”