Nieuws Actueel

Nieuwe app zoekt zelf parkeerplek

Automobilisten krijgen binnenkort hulp van een speciale app om een parkeerplek te vinden rondom de Dorpsstraat. Volgens de gemeente is Zoetermeer de eerste stad in Nederland die de beschikking krijgt over de app van het bedrijf Nedap. Eindeloos zoeken naar een vrij plekje moet hiermee verleden tijd worden. Dat schrijft het AD.

Natascha Frensch | Foto: ANP 12 augustus 2016

Parkeren 1065

Wie nu wil weten of er een plekje vrij is op het parkeerterrein bij de Dorpsstraat, kan daarvoor een blik werpen op de digitale borden. Het aantal vrije plekken wordt berekend via sensoren die op het terrein zijn aangebracht en die op gewicht reageren.

Het bedrijf Nedap heeft onlangs een app ontwikkeld die gebruikmaakt van de informatie van deze sensoren en de routeplanners op iemands telefoon.

Automobilisten kunnen hierdoor, nog voordat ze van huis gaan, via de app al precies zien waar het dichts bij hun eindbestemming geparkeerd kan worden en waar een plekje voor hun voertuig is.

GeofencingParkeert in de tussentijd iemand anders zijn voertuig op de aangewezen plaats, dan zoekt het programma een ander plekje.

Dit is mogelijk door twee 'digitale hekken', zogeheten Geofencing, bij de Dorpsstraat. ,,Passeert iemand een van deze onzichtbare lijnen, dan bekijkt de app opnieuw of de plek nog beschikbaar is. Zo niet, dan wordt gelijk een route naar de eerstvolgende vrije plek doorgegeven", legt een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer uit.

Het nieuwe parkeerverwijssysteem, dat 595 plekken omvat, heeft volgens de gemeente meerdere voordelen. Behalve dat het voor automobilisten gemakkelijker wordt om te parkeren, zijn er volgens de gemeente minder verkeersbewegingen doordat bezoekers geen rondjes hoeven te rijden om een plekje te vinden. ,,Daarnaast worden parkeerplekken die eerder bijvoorbeeld niet opvielen, beter benut. Als de app zo'n plek aanwijst, weten mensen direct dat daar ook geparkeerd kan worden."

OktoberIn de toekomst wil de gemeente ook vergunningen en parkeerproducten aan de app koppelen. Op de lange termijn wordt gekeken of het systeem kan worden uitgebreid naar de parkeerterreinen bij het Stadshart.

Volgens de planning moet de app in oktober te downloaden zijn via de Apple Appstore en Google Play-store.