Nieuws Recreatie en toerisme

Nederland verscherpt reisadvies: Italië en Griekenland vanaf vrijdag weer op geel

Nederland verscherpt per 6 augustus de reisadviezen voor Italië, de Noord-Egeïsche Eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad van groen naar geel. De kleurcode van Kroatië gaat van geel naar groen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag op basis van het aantal coronabesmettingen in een land en het advies van het RIVM.

Nu.nl/ANP/Redactie 5 augustus 2021

Reisbranche reis advies reizen vakantie corona kleurcode groen geel 6 augustus RIVM ECDC Europa Griekenland Italie

Nederland verscherpt per 6 augustus de reisadviezen van een aantal Europese landen. Foto: Shutterstock

,,Reizigers vanaf twaalf jaar moeten vanaf zondag 8 augustus bij terugkeer naar Nederland uit alle EU-landen met een geel reisadvies een coronabewijs laten zien. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en zijn hersteld", zegt een woordvoerder van de ANVR.

De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. Ook is het voor niet-gevaccineerden verplicht op de vijfde dag na terugkomst een tweede test te ondergaan. Dat mag ook een sneltest zijn. Voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen, geldt dat nu al.

Lees ook: Nederland donkerrood op coronakaart: slecht nieuws reisbranche

Geen geldig controlebewijs betekent boete van 95 euro

Bij het niet kunnen overleggen van een geldig controlebewijs volgt een boete van 95 euro. De toegang tot Nederland wordt niet ontzegd. Om de controles uit te voeren wordt gerekend op controle vanuit organisatoren voor vlieg-, bus- en treinreizen.

Voor eigen vervoer worden mobiele teams opgericht. ,,In andere landen waar je bijvoorbeeld met de auto doorheen rijdt, kan zo'n boete zelfs eventueel hoger zijn. Iets om in de gaten te houden", aldus de zegsvrouw.

Lees ook: Strengere regels in vakantielanden zet reisbranche op scherp: 'Dit is hoe vakantie vieren is in coronacontext'

Overgangsperiode tot 8 augustus

Terugkeer naar Nederland vanuit landen die nu geel zijn, mag tot zondag 8 augustus zonder coronabewijs. Vanaf dan moet iedereen die terugkeert uit een 'geel' land en niet volledig gevaccineerd is, zich dus laten testen. De reisbranche had liever gezien dat dit pas bij terugkomst in Nederland zou hoeven, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam tegen Nu.nl.

Als een gezinslid positief test, mag dat niet terug naar Nederland. ,,Reisorganisaties hebben een zorgplicht, dus die zullen bijvoorbeeld een aparte vleugel in een hotel inrichten voor dit soort gevallen. Maar de kosten zijn wel voor de reiziger." Dat geldt sowieso voor alle vakantiegangers die op eigen gelegenheid reizen. ,,Die moeten zelf het testen en de kosten regelen."

Lees ook: Sunweb laat reizen naar oranje gebied voortaan aan de klant

Strengere regels zijn 'wisselgeld' voor afscheid van oranje reisadvies

Dat vanaf 8 augustus strengere regels gelden voor reizigers uit 'gele' landen, is het 'wisselgeld' dat de reisbranche heeft betaald voor het afscheid van het 'oranje' reisadvies. Dit werd eerder nog gebruikt als het risico op besmettingen in bepaalde landen te groot werd.

Bij een 'oranje' reisadvies werden vakanties voorheen afgeraden. De reisbranche zal het nu moeten doen met de nieuwe eisen die vanaf zondag gelden. ,,Dat is wel een hele belangrijke wijziging, waar mensen nog niet aan gewend zijn", aldus de ANVR.

Van donkerrood op coronakaart naar 'minder vurig'

Nederland blijft de komende week waarschijnlijk een rode plek op de Europese coronakaart. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en andere landen voor Nederlandse vakantiegangers hebben ingesteld, nog wat langer van kracht blijven. De kaart wordt door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen wel iets minder vurig.

Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van ons land na komende donderdag op 'gewoon' rood. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws