Nieuws Actueel

Restaurant Tribeca: drie maanden open en al een tweede ster

Het pas geopende restaurant Tribeca in Heeze heeft gelijk twee Michelinsterren gekregen in de nieuwste Michelingids Nederland. Dat bleek maandag bij de presentatie in het DeLaMar Theater Amsterdam. Het restaurant is slechts drie maanden open.

Van onze redactie 12 december 2016

Tribeca michelinsterren michelin ster heeze twee sterren

,,Te gek, fantastisch'', reageerde een overdonderde chef-kok Jan Sobecki. ,,Op dag drie waren ze er al. Ik wist nog amper waar de potjes en pannetjes stonden'', vertelde hij over de komst van de inspecteurs. Volgens Michael Ellis, internationaal directeur van de Michelingidsen is Sobecki een chef wiens kookstijl je meteen herkent. ,,Dat bewees hij jarenlang bij Chapeau! in Bloemendaal, sinds dit jaar doet hij dat in zijn eigen Tribeca. Zijn bereidingen zijn evenwichtig, elke hap is verfijnd en bezorgt een fantastische smaakbeleving. In korte tijd heeft hij van Tribeca een topadres gemaakt.''

Driesterrenrestaurants

Het aantal driesterrenrestaurants staat nog altijd op twee: De Librije in Zwolle en Restaurant De Leest in Vaassen. Opnieuw werd dit jaar tevergeefs gehoopt op een nieuw driesterrenrestaurant.

Noble

Verder kregen vijf restaurants hun eerste ster: Bolenius in Amsterdam, Cucina del Mondo in Heerlen, Mos in Amsterdam, Noble in Den Bosch en Rijks in Amsterdam.

Bib Gourmand

Ons land telt nu 106 sterrenrestaurants, eentje minder dan vorig jaar. Naast de twee driesterrenrestaurants, zijn er negentien met twee sterren en 85 met één Michelinster. In de gids staan ook 134 zogeheten Bib Gourmand restaurants, die een keuzemenu onder de 37 euro aanbieden met seizoensgebonden producten. Hierbij zijn achttien nieuwkomers.

Joop Braakhekke

Voorafgaand aan de bekendmaking hielden de restaurateurs een minuut stilte voor hun vorige week overleden collega Joop Braakhekke. Daarna volgde een staande ovatie. Thérèse Boer van restaurant De Librije hield een korte toespraak. ,,We zijn een markant, bijzonder, innemend, bevlogen en bovenal heel lief mens kwijtgeraakt. Een icoon voor ons allen is niet meer.''

Gerelateerde artikelen:

Michelingids 2017: Groot geworden met air van geheimzinnigheidMichelingids 2017: Wat schieten ondernemers op met een ster?Interview Robert Kranenborg: Diversiteit leidt tot succesOverzicht: Volledige lijst Michelinsterren 2017