Nieuws Actueel

Rijks: Een Michelinster voor 1.200 gasten

Michelin beloont meestal culinaire oases met een beperkte omvang. Nieuwbakken sterrenchef Joris Bijdendijk (32) van Rijks - het restaurant bij het Rijksmuseum - kookt wekelijks voor 1.200 gasten. ,,Daarom is deze ster zo uniek, ik ben trots", zegt hij tegen het AD.

Annemart Van Rhee 13 december 2016

Joris bijdendijk rijks amsterdam

Een klein glaasje gleed er gistermiddag wel in bij de Amsterdamse chef Joris Bijdendijk en zijn zestien koks. Daarna was het: koksbuis aan, gezicht in de plooi en serieus buffelen. Want waar veel restaurants maandag zijn gesloten, wachtten in Rijks - zeven dagen per week open - zo'n 100 gasten op de culinaire creaties van de keukenbrigade. Rond middernacht ging de kurk opnieuw van de fles en dit keer vloeide de champagne volop vanwege de eerste ster.

Feeststemming

Bijdendijks specialiteit: knolselderij aan het spit. ,,Ik was in een feeststemming en dan doe ik niets liever dan koken. Vooral omdat ik door die ster extra gemotiveerd was. Het gebeurt niet vaak dat Michelin een grote, toegankelijke zaak als Rijks in zijn gids opneemt. Ik beschouw die toekenning dan ook als een enorm compliment. We zijn goed bezig in Amsterdam.''

MOS en Bolenius

Vorig jaar liet de bandenfabrikant de hoofdstad, die rekende op drie nieuwe sterren, compleet links liggen. Dit jaar kwam de sterwaardering er wel: naast Rijks mogen MOS en Bolenius het symbool op de voordeur spijkeren. Daartegenover staat dat stadgenoten La Rive - het restaurant van het Amstel Hotel - en Le Restaurant hun sterren moesten inleveren. Bij La Rive is iedereen vol ongeloof. Een verklaring voor het sterverlies hebben ze niet.

Geklaag

Bijdendijk: ,,Michelin is een instituut dat zich niks aantrekt van namen en reputaties. Ook niet van geklaag, de inspecteurs bepalen wie op de culinaire kaart komt.''

Cucina del Mondo

Dat blijken ook Servais Tielman van Cucina del Mondo in Heerlen en Erwin Katz van Noble in Den Bosch. Opmerkelijk: Jan Sobecki van Tribeca in Heeze kreeg direct twee sterren. Daarmee telt Nederland 85 eensterrenzaken en 19 restaurants met twee sterren.

Jonnie Boer en Jacob Jan Boerma van respectievelijk De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen blijven de enige chefs met drie sterren. Daarmee grepen Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam en Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen weer naast de hoofdprijs.

Gerelateerde artikelen:

Michelingids 2017: Groot geworden met air van geheimzinnigheidMichelingids 2017: Wat schieten ondernemers op met een ster?Interview Robert Kranenborg: Diversiteit leidt tot succesOverzicht: Volledige lijst Michelinsterren 2017