ActueelHoreca

Toko Trash: Heerlijk relaxed tropisch koken

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Een zachtroze keuken met palmbomen erop. Tafeltjes met een exotische vissenprint. De keuken van Toko Trash ziet er tropisch uit en ruikt ook zo. Dat schrijft het AD.

Lees verder onder de advertentie

Het was de hoogste tijd voor Manuela Goncalves Tavares (39) om weer een toko op te zetten. Jaren terug runde ze Toko 94 aan de Witte de Withstraat, maar daarna sloeg ze een heel ander pad in. Jarenlang kookte ze met kinderen die een beperking hebben. Ook zette ze keukens voor anderen op, werkte ze nog even in een lunchroom en runde ze haar cateringbedrijf Spice Manu Factory. Maar het kriebelde weer om een fysieke zaak te hebben. ,,Ik houd niet van die typische horeca-hiërarchie en het uitkafferen in de keuken zoals je bij sommige horecazaken ziet. Hier is het relaxed.''

Pantropical

Wat het verschil is tussen een restaurant en een toko? ,,De sfeer in een toko is laidback en heel informeel. Het is niet chic of zo, maar heeft meer een huiskamersetting'', legt Manuela uit. De opening op 3 maart is nog maar net achter de rug, maar de reserveringen stromen binnen. De keuken noemt Manuela 'pantropical', met invloeden van de Antilliaanse, Kaapverdische, Surinaamse en Aziatische keuken. ,,We hebben om de twee weken een special en dat kan net zo goed stamppot zijn.''

Hotdog

Nog een bijzondere twist op de kaart: samen met Wild Vleesch creëerden Manuela en chef-kok Francisco een eigen hotdog en worst. Genaamd de Jerk Dawg, gemaakt van rundvlees, en de jerk sausage gemaakt van varkensvlees. Met allerlei kruiden in gedachten toog de toko-eigenaresse naar Wild Vleesch om zelf vlees te malen en worsten te maken. ,,De term jerk gaat vooral over de samenstelling van de kruiden en het is een Jamaicaanse techniek van bereiden.'' Een ander pareltje om te proberen is absoluut de pina colada-cake. Daarin proef je simpelweg hoe tropisch Toko Trash is.

Lees verder onder de advertentie

De toko is gevestigd in Eurotrash, een café waar bezoekers de keuze hebben uit tientallen soorten bier. Hoewel Toko Trash een eigen uitstraling heeft, past het prima in Eurotrash, waar veel kunst en plafondschilderingen te zien zijn. ,,Dat is het gave, er is hier altijd iets om naar te kijken. Binnenkort krijgen wij ook een plafondschildering, gemaakt door Lastplak. En ik wil bloemenwinkel 's Zomers vragen of ze hier een soort jungle willen maken.''

Lees ook: Deze Rotterdamse powervrouw heeft succes met online conceptstore

Plannen

Ideeën genoeg dus. Komende maand kunnen mensen ook bij Toko Trash terecht voor een lunch en wie de deur niet uit wil, kan binnenkort bestellen via Foodora. Daarna kan Manuela weer los met catering en evenementen, waar ze bijvoorbeeld haar eigen hotdog kan verkopen. Maar er komen ook evenementen in Toko Trash zelf. ,,Op 15 april hebben we 'Rock the Kitchen'. Colonel Red uit Groot-Brittannië treedt dan op. Mensen eten een driegangendiner terwijl ze naar livemuziek luisteren, daarna is er een jamsessie en een dj. Een compleet avondje uit dus.''

Lees verder onder de advertentie

Het is hier niet chic, maar het heeft meer een huiskamersetting

Manuela Goncalves Tavares, eigenaresse Toko Trash