Nieuws Actueel

Kwekerij Hoogeveen Plants beste bedrijf

Hoogeveen Plants. De tuinplantenkwekerij in Hazerswoude-Dorp is door de Alphense bedrijvenclub VOA uitgeroepen tot onderneming van 2017, meldt het AD. Een erkenning van de innovatieve en duurzame prestaties, vindt directeur Bob Hoogerdijk.

Bert van den Hoogen | Foto: Martin Sharrott 23 januari 2017

HWD B Hoogeveen em139048 M Sharrott

Van alle productgroepen die Hoogeveen Plants in het assortiment heeft, is Bob Hoogerdijk het meest enthousiast over een recente innovatie in de productgroep klimplanten die het bedrijf het komende voorjaar pas bekendmaakt. ,,We zijn in de klimplanten veel met innovaties bezig, omdat het moeilijk is om deze aan iemand te verkopen. Je wilt een plant in de winkel zo presenteren dat de klant zich meteen kan voorstellen hoe die er in zijn tuin uit komt te zien. Een klant kan op impuls de plant kopen, maar een klimplant is geen verbruiksartikel. Je moet er een gerichte plek voor in de tuin hebben en helpen met klimmen en af en toe een paar jaar geduld. Daarom vragen wij ons constant af: hoe gaat de consument ermee om, hoe kunnen we de hem er zo goed mogelijk mee helpen?"

,,Ik denk dat we als kwekers de klant moeten helpen om een mooie plant in de tuin te laten groeien. Dat betekent niet dat we uitgebreid uitleg erbij leveren hoe je een plant moet onderhouden. Het moet eigenlijk bijna vanzelf gaan. Goed voorbeeld is de framboos: de ene soort geeft in het voorjaar fruit op nieuwe scheuten, de andere soort juist in het najaar op tweedejaars hout. Als je dat niet weet en daardoor verkeerd snoeit, krijg je geen fruit. Die klant denkt: ik kan er niks van, dus ik koop nooit meer fruitplanten. Daar moesten we dus een oplossing voor bedenken."

Een plant kweken die goed verkoopbaar is, begint bij het vakmanschap van de kweker. ,,Naast kennis over grondsamenstelling en waterbehoefte, moet je ook weten hoe je beschadigingen door bijvoorbeeld ziektes kunt voorkomen. Wij hebben een actief duurzaamheidsbeleid. We passen zoveel mogelijk biologische gewasverzorging toe, recirculeren water, scheiden afval en maken gebruik van gerecycled plastic in onze potten en etiketten. In de zomer hebben we een bloemenstrook en op de parkeerplaats staat een bijenhotel."

Natuur

,,Maar duurzaamheid gaat ook over de plant zelf. Een plant die zeer ziekte gevoelig is en die wij met veel kunst- en vliegwerk goed moeten houden in de kwekerij vinden wij niet meer van deze tijd. Waarom zouden we die soorten nog kweken? Zo'n consument koopt zo'n plant één keer en geen tweede. Het is dus ook van commercieel belang dat wij zo dicht mogelijk bij de natuur blijven."

Bij Hoogeveen Plants is een volwaardige commerciële afdeling aanwezig om ervoor te zorgen dat tuincentra, bouwmarkten en supermarkten hun bestellingen doen. Er wordt veel aandacht besteed aan de presentatie in de winkels. ,,Toen Simon Hoogeveen dertig jaar geleden begon, kweekte iedereen van alles een beetje. Met de opkomst van de georganiseerde tuincentra en bouwmarkten ontstond er behoefte aan uniforme grote partijen, dus gingen kwekers specialiseren. Hoogeveen Plants deed dat in de klimplanten, dat is de basis voor ons bedrijf. De jaren erop zijn er andere productgroepen aan toegevoegd. De commerciële kant is in de laatste tien jaar nog belangrijker geworden."

Hoogeveen Plants doet zelf niet aan plantenveredeling, maar werkt met veredelaars over de gehele wereld samen. Daarbij is het bedrijf altijd op zoek naar echte innovaties. ,,Dan bedoel ik niet de hypes die na een jaar weer weg zijn, maar vindingen die zorgen voor blijvende positieve veranderingen. In het geval van die framboos hebben we een soort gevonden die zowel fruit geeft op jonge scheuten als op tweedejaarshout. Dan maakt het snoeien niet meer zo veel uit. Dát is innovatie."

Hoogeveen Plants heeft nu de vier productgroepen onder de vlag van Perfect Garden met de merken Up Climbers (klimplanten), 100 procent fruit, Hello Helleborus en Ellegras (siergrassen, bamboe en varens). Hoogerdijk hoopt dat verder uit te breiden. ,,Onze ambitie is om de Unilever van de tuinplanten te worden. We willen een groot assortiment met meerdere merken onder ons eigen label."

Gerelateerder artikelenTuinwinkel STEK is schot in de roosVraag naar 'bioboom'ook dit jaar grootNijverdaller wacht kleurrijke toekomst