Nieuws Actueel

E-bikegigant VanMoof aan groeiambities ten onder: wat ging er mis?

Lang leek alles wat VanMoof aanraakte in goud te veranderen, maar de boekhouding bleek niet gelijk te lopen met de torenhoge ambities. VanMoof slaagde er niet in de verkopen in lijn te brengen met deze plannen. Het bedrijf heeft inmiddels uitstel van betaling verkregen van de rechtbank in Amsterdam en daarmee twee maanden lucht om de zaken financieel weer op de rails te krijgen. Wat ging er mis?

Van onze redactie 13 juli 2023

Laatste update: 13 juli 2023 11:55

Taco and Ties Carlier Medium vanmoof

Taco en Ties Carlier. Beeld: VanMoof

VanMoof, opgericht door de broers Taco en Ties Carlier in 2009, had van meet af aan grote ambities. Ze wilden niet zomaar een bedrijf starten, maar een wereldwijde beweging creëren om de Nederlandse fietscultuur te verspreiden, zo vertellen de topondernemers in de podcastserie Sleutel tot Succes van De Ondernemer. Met de elektrische fietsen wist VanMoof al snel een wereldwijde community van zo'n 200.000 fietsers op te bouwen.

Het bedrijf groeide uit tot een organisatie met 800 medewerkers en breidde zijn activiteiten uit naar steden over de hele wereld, met brandstores en servicehubs in prominente plaatsen zoals Berlijn, Londen, New York, Parijs, San Francisco, Seattle en Tokio.

Lees ook: 'VanMoof sluit deuren winkels door boze klanten'

Stijgende omzet, toenemende verliezen

Hoewel VanMoofs expansie gepaard ging met een stijging van de omzet, namen ook de verliezen toe. Investeerders pompten in 2021 nog 128 miljoen dollar in het bedrijf om de productie op te schalen. Echter, deze week meldde de Amerikaanse nieuwssite TechCrunch dat VanMoof kampt met financiële problemen en op zoek is naar nieuwe financiering om het hoofd boven water te houden. Het bedrijf leed al jaren aanzienlijke verliezen, meldt het FD, met een verlies van 80 miljoen euro in zowel 2020 als 2021. Hierdoor slonk het kapitaal dat investeerders in het bedrijf staken in rap tempo. Daarnaast waren er klachten van klanten over technische mankementen aan de fietsen en gebrekkige service.

In mei vorig jaar maakte VanMoof bekend dat Gillian Tans, voormalig topvrouw van Booking.com, was aangetrokken als de nieuwe president van het e-bikebedrijf. Deze benoeming werd gezien als een stap om verdere groei te realiseren. Dat bleek van korte duur, het FD berichtte twee maanden geleden dat Tans na ongeveer een jaar al was teruggetreden uit het bestuur van het bedrijf. Dit wisselende leiderschap heeft bijgedragen aan de uitdagingen waar VanMoof nu mee te maken heeft, terwijl de groeiambities onvervuld blijven.

Lees ook: E-bikebedrijf VanMoof krijgt uitstel van betaling van rechter

Als gevolg van de financiële problemen heeft VanMoof al zijn winkels gesloten en de verkoop van nieuwe fietsen gestaakt. Het bedrijf heeft inmiddels uitstel van betaling verkregen van de rechtbank in Amsterdam. De onderneming heeft twee maanden de tijd de zaken financieel weer op orde te krijgen, al lijken de huidige ontwikkelingen een opmaat naar een faillissement. Taco en Ties Carlier, de oprichters, hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving omtrent de financiële problemen.

'Waarde bedrijf zit in duurzame groei en klanttevredenheid'

Sebastiaan Hooft, mentor voor topondernemers, stelt in een reactie op Twitter al eerder te hebben gewaarschuwd voor de problemen bij VanMoof. 'Op verzoek van een bezorgde investeerder, en vanuit mijn rol als mentor van ondernemers die snel vermogend worden, nam ik de taak op me zowel mijn persoonlijke ervaringen als mijn inzichten over de subtiele kunst van het ondernemerschap te delen. Tijdens ons gesprek uitte ik mijn bezorgdheid over de gang van zaken binnen het bedrijf.'

Hooft benadrukt het belang van evenwicht tussen persoonlijke ambitie en de kernwaarden van het bedrijf. 'De werkelijke waarde van een onderneming zit niet in persoonlijke roem, maar in de tevredenheid van de klanten en de waarde van het product dat men levert. Terwijl investeerders 200 miljoen zagen verdampen in een ambitieuze maar uiteindelijk mislukte marketingstrategie. Wat blijft hangen is het gevoel van het onbenutte potentieel van wat een groot bedrijf had kunnen zijn.'

Luister hieronder de podcast Sleutel tot Succes terug, in de tijd dat de toekomst van VanMoof er nog rooskleurig uitzag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws