De gestegen kosten, van huur tot lonen, en een tekort aan personeel leidden tot een faillissementsgolf waar zelfs gevestigde namen niet aan ontsnapten. Zo stonden de e-bikefabrikanten onder hoogspanning, waarbij Stella maar nét uit de val wist te klimmen.
The Body Shop, Game Mania, Dunkin’ Donuts en Esprit (bijna) verdwenen
De neergang van Blokker markeerde een tijdperk van afscheid in een jaar waarin iconische ketens als The Body Shop, Game Mania, Dunkin’ Donuts, Bristol en Esprit (al dan niet tijdelijk) de deuren sloten. Daarnaast kondigde Volksbank deze week aan dat het afscheid neemt van SNS en RegioBank. Het is een teken dat ook grotere merken in een veranderende wereld steeds vaker de handdoek in de ring moeten gooien. Iets dat de Dutch Grand Prix Zandvoort ook vanaf 2026 zal gaan doen zo maakte het onlangs bekend.
Robbert van Loon en Richard Otto, auteurs van het boek Verdwenen Merken, doken ook dit jaar weer in de verhalen achter de verdwijnende iconen van eigen bodem. Dit is hun selectie van de meest spraakmakende Nederlandse merken die we in 2024 verloren.
DinnerTrain
Wat begon als een culinaire reiservaring met een nostalgische knipoog, eindigde dit jaar met een reis zonder eindstation. DinnerTrain, de rijdende restaurantformule die mensen aan boord liet genieten van een gastronomisch menu, bleek op papier mooier dan in de praktijk. De keten startte in 2018 en veroverde met zijn bijzondere concept een plekje in de harten van foodies en romantici.
Maar achter de schermen piepten en kraakten niet alleen de treinstellen. Hoge kosten voor onderhoud, personeelsschaarste en tegenvallende boekingen tijdens de coronaperiode zorgden voor financiële ontsporing. Toen ook de exploitatie van internationale routes tegenviel, was de rek eruit. In augustus 2024 rolde DinnerTrain voor de laatste keer het station uit. Deze keer richting het definitieve faillissement.
Watt
Watt, een pionier in compacte elektrische stadsauto’s, begon als een veelbelovend project om stedelijk vervoer te verduurzamen. Het Nederlandse merk had grote ambities en positioneerde zichzelf als een betaalbaar alternatief voor elektrische auto’s. Toch bleek het niet opgewassen tegen internationale giganten met diepere zakken en agressievere marketingstrategieën.
De problemen begonnen al in 2023, toen ook andere innovatieve mobiliteitsmerken zoals VanMoof en Stella flinke klappen kregen. Waar Stella het ternauwernood redde met externe financiering, en VanMoof overgenomen werd, liep voor Watt de tijd op. Na een dramatisch eerste kwartaal in 2024 werd duidelijk dat de energietransitie niet iedereen op tijd weet mee te nemen. Watt doofde deze zomer definitief het licht.
Aegon
Ooit een vertrouwde naam in verzekeringen en pensioenen, nu slechts een hoofdstuk in de geschiedenisboeken. Aegon, dat ooit opklom tot een van de grootste spelers in Nederland, kondigde in 2024 aan haar Nederlandse activiteiten te integreren in moederbedrijf ASR.
De fusie met ASR was een logische stap in een tijdperk waarin schaalvoordelen en kostenbesparingen de dienst uitmaken. Toch laat het vele Aegon-klanten beduusd achter zich, niet in de laatste plaats door de emotionele waarde die het merk decennialang vertegenwoordigde. Het blauw-witte logo zal niet snel vergeten worden, maar op brieven en websites prijkt nu enkel nog de naam van ASR
Duetz
Sinds 1857(!) sierde Duetz de winkelstraten met stijlvolle mode voor de moderne man. Generaties lang kochten vaders en zonen er hun kleding, maar in 2024 viel het doek definitief voor dit familiebedrijf. De groeiende dominantie van online retail en veranderende koopgewoonten zorgden ervoor dat Duetz niet meer kon aansluiten bij de wensen van de hedendaagse shopper.
Een poging tot herstructurering in 2023 bood nog hoop, maar de stijgende huur- en loonkosten drukten de marges zodanig dat het familiebedrijf er in april een punt achter moest zetten. Met het verdwijnen van Duetz verdwijnt ook een stukje Nederlandse retailgeschiedenis, vol herinneringen aan maatpakken en persoonlijke service.
The Avocado Show
Toen het eerste filiaal van The Avocado Show in 2017 haar deuren opende, werd de foodscene in Nederland direct opgeschud. Het concept, volledig gericht op creatieve gerechten met avocado in de hoofdrol, sloeg aan bij foodies en Instagrammers wereldwijd. Uitbreiding naar internationale steden volgde snel, maar achter de schermen bleek het merk een zachte vrucht met een harde pit.
De kritiek op de duurzaamheid van avocado’s, een hoofdrolspeler met een grote ecologische voetafdruk, begon steeds luider te klinken. Tegelijkertijd worstelde het bedrijf met logistieke uitdagingen en stijgende kosten, van ingrediënten tot personeel. In 2024 werd duidelijk dat de internationale expansie te ambitieus was geweest en bleven zowel klanten als investeerders weg. Het groene icoon schreef rode cijfers en de show ging op zwart.
Lees ook: Dit zijn de verdwenen merken van 2022
Bekijk hier de voorwaarden.