Nieuws Actueel

Wall Street flink hoger na afkoeling inflatie in juli

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag sterk omhooggegaan. Beleggers verwerkten de nieuwste inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat de inflatie in juli wat is afgekoeld ten opzichte van juni. Het levensonderhoud van de Amerikanen werd vorige maand 8,5 procent duurder. In juni bedroeg de inflatie nog 9,1 procent.

ANP 10 augustus 2022

ANP100822185 1

De Federal Reserve is al begonnen met het verhogen van de rente in de VS om de hoge inflatie te bestrijden. Bij de afgelopen twee rentebesluiten werd de rente met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd. Nu de inflatie wat lijkt te zijn afgekoeld zou de Fed bij het volgende rentebesluit in september mogelijk de rente wat minder sterk kunnen verhogen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,4 procent hoger op 33.225 punten. De brede S&P 500 steeg 1,6 procent tot 4188 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 2,1 procent tot 12.755 punten.

Tesla

Tesla steeg 3,2 procent. Topman Elon Musk heeft voor bijna 7 miljard dollar aan aandelen van de fabrikant van elektrische auto's verkocht om genoeg geld te hebben om Twitter te kunnen overnemen. Zo bereidt de rijkste man ter wereld zich voor op een mogelijk verplichte koop van het socialenetwerkbedrijf. Musk zag onlangs af van de aankoop van Twitter, maar de berichtendienst wil de deal via de rechter afdwingen. Het aandeel Twitter steeg 3,5 procent.

Apple won 1,7 procent. Het Taiwanese TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, heeft in juli de omzet met bijna 50 procent zien stijgen, geholpen door de aanhoudend sterke vraag naar halfgeleiders. TSMC is de belangrijkste chipleverancier van iPhonemaker Apple. Daarnaast zag het Taiwanese elektronicabedrijf Foxconn, dat de iPhones voor Apple maakt, de winst in het afgelopen kwartaal stijgen.

Wendy's

Coinbase won 3,5 procent, ondanks tegenvallende cijfers. De cryptobeurs leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht door de waardedaling van digitale munten als bitcoin. Ook de omzet viel tegen. Roblox kelderde 5 procent na teleurstellende resultaten van de ontwikkelaar van videogames. Fastfoodketen Wendy's boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de omzet viel tegen. Het aandeel daalde 1,7 procent. Entertainmentconcern Walt Disney, dat na de slotbel met resultaten komt, steeg 2 procent.

De euro was 1,0310 dollar waard, tegen 1,0226 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 89,57 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 95,57 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws