Nieuws Actueel

Volledig in de cloud werken? Dit zijn de aandachtspunten

Klantenfabriek.nl werkt helemaal in de cloud. Van de dataopslag en Office 365 tot het CRM-pakket, het managementsysteem én de telefooncentrale. Waarom? Omdat oprichter Erik Camman wil dat zijn medewerkers altijd en overal kunnen werken. Zelfs op het strand als het mooi weer is

RENE BOGAARTS | Beeld: Marco Bakker 11 mei 2017

Erik Camman1968

Anderhalf jaar geleden richtte Camman Klantenfabriek.nl op. Dit is een communicatie-, marketing- en salesbedrijf in de b2b-hoek en heeft vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Alphen aan den Rijn. De omzet loopt nu richting de 1 miljoen en er werken 25 mensen. Om het bedrijf toekomstproof te maken, besloot Camman volledig in de cloud te gaan werken. Daarbij liep hij tegen een aantal problemen aan.

Eén aanspreekpunt

Vooral het ontbreken van één centraal aanspreekpunt zorgde voor frustratie. ,,We werken met drie leveranciers voor verschillende ict-diensten. Maar elke keer zegt één van hen dat niet hij, maar de ander verantwoordelijk is als iets niet goed werkt. We zijn nu bezig met een hoofdaannemer. Probleem is wel dat hij partijen moet aansturen die een contract met ons hebben."

Aandachtspunt

Ook de beveiliging van de systemen is een aandachtspunt. ,,Ons CRM-systeem is toegankelijk vanaf vijf apparaten. Als iemand er een kwijtraakt, kan elke voorbijganger bij onze gegevens. Nu we in de cloud werken, komt daar nog extra beveiliging bij. We willen dat met wachtwoorden oplossen. Encryptie is wel mogelijk, maar dat maakt de verbindingen traag. We weten dat er goede oplossingen zijn, daar gaan we met de nieuwe hoofdaannemer mee aan de slag. Maar wij denken niet dat we zo belangrijk zijn dat kwaadwillenden snel op zoek gaan naar onze gegevens."

Lees ook: Voorbereid de cloud in

CRM-pakket

Het risico dat een leverancier ermee stopt of de prijs voor zijn dienst eenzijdig verhoogt, heeft Camman voor een deel afgedekt. ,,Met de leverancier van ons CRM-pakket is afgesproken dat wij de broncode krijgen als hij ermee ophoudt. Als we van Microsoft af willen, moeten we overstappen naar een andere leverancier zoals Google."

'Beveiliging via encryptie maakt de verbinding traag'

Erik Camman, oprichter Klantenfabriek.nl