Nieuws Actueel

Winkeleigenaar: 'Vintage winkelen is superhip'

Niet alleen de prijs maakt tweedehands winkel 'Oude Liefde' zo'n succes in Woudrichem. Het is vooral de gemoedelijke sfeer die ervoor zorgt dat klanten regelmatig terugkomen, meldt het Brabants Dagblad.

Merel van Beers | Foto: Jeroen Appels 29 augustus 2016

Oude Liefde

Beertje ligt in de etalage. Het 14-jarige hondje overziet zo de hele winkel. Het koppie gaat af en toe even omhoog maar Beertje ligt vooral. "Vindt-ie heerlijk. Het is z'n vaste plekje. Al twaalf jaar", vertelt Coby van Frankenhuyzen. Vanaf het moment dat zij en René de Groot hun nieuwe winkel 'Oude Liefde' openden, hoort Beertje bij het meubilair. En het past. "Net zoals alles hier past", vindt de 51-jarige Coby. "René en ik vinden overal spullen die we hier verkopen. Een tweede kans voor tweedehands zeg maar."

Verzamelaar

Dat Coby er kijk op had was al lang duidelijk. "Toen ik op kamers ging had ik natuurlijk helemaal geen geld. Het móest wel tweedehands. Maar ik ontdekte dat dat veel leuker was dan nieuw." Een verzamelaar was geboren. En binnen de kortste keren moest Coby dan ook spullen doorverkopen. "We hadden er geen plek meer voor op onze studentenkamer."

Eerste winkel

In een oude boerderij van een vriendin organiseerde ze haar eerste verkoop. Een groot succes. "Vanaf dat moment wilde ik m'n eigen winkeltje." Het duurde even maar toen Coby een jaar na haar scheiding haar oude liefde René weer tegen kwam, volgde dat winkeltje al snel. Mét toepasselijke naam.

Assortiment

Een klein, smal, wit pandje met een klein, smal, wit trapje. Oude Liefde telt drie verdiepingen vol met meubels, servies, vazen, kleding, spiegels, boeken, flessen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Allemaal gevonden en gekocht op markten in binnen- en buitenland door René en Coby zelf. En als je elke week iets koopt, staat je huis zo vol. Dus ook de winkel. Maar de meeste klanten lijken op de hoogte van het gebrek aan ruimte en schuifelen op het gemakje achter elkaar aan de winkel door. Genoeg te zien.

Vintage

Loopt zo'n winkel nou een beetje? "Vroeger werd er heel veel weggegooid. Daarom is het nu zo leuk om nog oude dingen in huis te hebben. Is toch een beetje uniek. Het brocante interieur is niet echt meer in trek. Maar iedereen wil wel wat vintage items in huis. Superhip." Gelukkig voor Coby en René, die met hun Oude Liefde volledig in die behoefte voorzien. Toch zijn ze niet de enigen. Overal kun je tegenwoordig je 'vintage' halen. Wat maakt Oude Liefde nu zo uniek? "Wij maken niets na. Alles heeft een verhaal. Alle spullen die hier staan hebben ooit een functie gehad."

Goedkoper dan Amsterdam

Ook vanuit Amsterdam komen ze naar Oude Liefde. "Ze hebben daar genoeg van dit soort winkels, maar onze prijzen zijn lager", aldus Coby. Toch, als je het aan de klanten vraag is prijs niet de enige verklaring voor de populariteit van Oude Liefde. De winkel is vooral erg 'gemoedelijk, gezellig en huiselijk'. Beschrijvingen die Coby liever niet hoort. "Ik ben niet zo'n oud stoffig vrouwtje hoor."

Knusse kamers

Maar wel beschrijvingen die kloppen. Want de winkel voelt als een woning. Knusse kamers met héél veel spullen. Honderden verhalen die te koop zijn. Want alles is te koop bij Coby. Alles, behalve Beertje.

Gerelateerd nieuws:

Markt voor retroproducten floreertKringloop is hotOnderneemster van Kringloods in Noordwelle is trots op haar speciaalzaak: 'Mooi hè?'