Blog Kim Trotz

Gebruik je vakantie nuttig: 5 tips om te reflecteren op jouw ondernemerschap

Tijd om stil te staan en even met jezelf te reflecteren heb je als ondernemer vaak niet. Persoonlijke ontwikkelingsplannen echt aanpakken, nieuwe cursussen volgen of simpelweg een vakantie boeken; streng zijn voor jezelf lijkt vaak simpeler dan rust nemen of dingen doen waar je echt gelukkig van wordt. In deze blog geeft Kim Trotz, medeoprichter van The Freelance Qommunity, tips hoe je tijdens vakantie, workation of random dinsdagmiddag in het park even lekker met jezelf kunt reflecteren.

Kim Trotz 29 juli 2022

Vakantie zelfreflectie reflecteren

Foto: Shutterstock.

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het plafrom The Freelance Qommunity. Hun missie? Van freelancen het leukste beroep van de wereld maken. Op 25 augustus organiseren zij Het Freelance Zomerfestival waar je onder meer nieuwe mensen ontmoet op het strand en inspiratie krijgt van de ondernemers van Makers Unite en Patagonia.

Het regent out-of-offices, festivals en harde deadlines. Als ondernemer heb je hier altijd wel mee te maken. Zelf ervaar ik in deze tijd het gevoel van overprikkeldheid. Want ja: work hard, play hard, zeggen ze toch? Toch vind ik het lastig om hierin een gezonde balans te vinden. Daarom verdiep ik me - na het succes en bijhorende chaos van onze behaalde crowdfundcampagne - nu in mijn eigen gezondheid. Morgen heb ik een afspraak bij de haptonoom, ik ga weer een sportroutine inplannen en s’ avonds proberen die laptop dicht te houden.

Hoe meer rust je neemt, hoe meer je gedaan krijgt

Een ondernemer zei dit laatst in een workshop over mental health bij Qommunity en dat is me altijd bijgebleven: ondernemers zijn geneigd altijd maar door te gaan, maar het paradoxale van productiviteit is dat als je meer rust neemt, je meer gedaan krijgt. Goed, rust. Vakantie. De tijd om te kijken waar je nou echt blij van wordt.

Hoe jij als ondernemer vanuit je hangmat in Frankrijk of Ameland nu even met jezelf kan reflecteren hebben we hier op een rijtje gezet. Pak je notitieboek erbij, een glas lekkere vino, pianomuziek in je oren en je bent er klaar voor:

Lees ook: Zo krijg je je to-do lijst wél af voor vrijdag

Stap 1: Check bij jezelf in

Hoe gaat het nou eigenlijk écht met je? Die vraag zal jij niet snel krijgen van een manager of leidinggevende. Je bent namelijk je eigen eindbaas dus blijf dagelijks bij jezelf inchecken, reflecteer per week en (half)jaar. Zoals nu. Weten wat goed ging, wat beter kan en welke richting je op wil varen, dat is voor jou én je bedrijf goed.

Stap 2: Stel jezelf deze vragen

Als ondernemer moet je jezelf zo nu en dan dwingen om extra kritisch op jezelf te blijven. Kijk eens in de spiegel of start een Zoom-meeting met jezelf en ga het gesprek aan. Behandel deze vragen:

 • Welke opdracht was mijn eigen parel?
 • Met wie werk ik nou echt lekker samen?
 • Wat kostte me meer dan dat ik begroot had?
 • Heb ik mijn doelstellingen behaald?
 • Wat was mijn beste maand?
 • Klopt m’n (uur)tarief nog wel? Wil ik mezelf een bonus geven?

Lees ook: Workation: vijf tips om te werken vanuit het buitenland

Stap 3: Welk energielevel heb je?

Noem je top 3 van klanten die het afgelopen jaar wél geld opleverden, maar niet de juiste energie. Bijvoorbeeld die opdracht bij die grote corporate waar je wel lekker betaald kreeg, maar waarbij ‘ver onder je niveau presteren’ al meer dan genoeg was. Naast kritisch naar jezelf kijken, mag je namelijk ook scherp zijn op je klanten.

Bedenk per opgeschreven opdrachtgever of je ruimte voelt voor verandering en verbetering of dat het simpelweg niet meer matcht met jouw mentaliteit/kwaliteit. In het laatste geval is het verstandig om deze klant los te laten. Want waar een deur dichtgaat, gaat altijd een nieuwe deur open. Om erachter te komen waar je meer van wil, welke deuren jij graag geopend ziet worden, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Welke klus had ik ook gedaan als ik er geen factuur voor zou sturen?
 • Van welke opdrachtgever kreeg ik energie?
 • Welke klus inspireerde me?
 • Waar wil ik meer tijd aan besteden?
 • Waarin wil ik mezelf ontwikkelen?

"Naast kritisch naar jezelf kijken, mag je ook scherp zijn op je klanten"

Stap 4: Kijk vooruit en stel doelen

Nu je stil hebt gestaan bij jezelf, je onderneming en het afgelopen halfjaar, kunnen we doorpakken. Ga aan de slag met de volgende punten:

 • Wat zijn je doelen voor het aankomende jaar? Zijn je doelen SMART genoeg? Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
 • Wat wordt je focus tot het einde van het jaar?
 • Het kan helpen om te bedenken: hoe ziet mijn ideale werkdag eruit? Maak dit eens visueel. Waar woon ik? Waar werk ik? Wat is mijn ritme? Als je dit haarscherp voor je ziet, weet je altijd waar je het allemaal voor doet.
 • Nu we toch bezig zijn: wie is je droomklant?

Lees ook: Zo kun je vlammen zonder op te branden

Stap 5: Pak je eigen evaluatie gestructureerd aan

Wanneer je aan de slag gaat met je toekomstplannen is het belangrijk dat je hier op één en dezelfde plek aan werkt. Voorkom dat je niet met je zelfreflectie verder kunt omdat je dat ene A4’tje niet paraat hebt. Creëer een verzamelplek van je doelstellingen, aantekeningen en je planning. Dit kan een notitieboek zijn, een map in de cloud of een app op je telefoon: net wat werkt voor jou!

Good luck! Gelukkig check je nu in, en niet op 30 december. Dan proost jij op al je behaalde doelen natuurlijk!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws