Blog

‘Overheid, stop met het verhogen van werkgeverslasten’

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Het wettelijk minimumloon kan zomaar 4,3 procent omhoog gaan per 1 juli. INretail-directeur Jan Meerman maakt zich er enorm bezorgd over in zijn expertblog. ,,Stop nu eens met het verhogen van werkgeverslasten. Het is een keer klaar.”

Lees verder onder de advertentie

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het wettelijk minimumloon op 1 juli niet alleen indexeren (een wettelijke verplichting) maar daar bovenop ook nog eens extra laten stijgen met 1,2 procent.

Wat stelt dat nou voor zullen heel veel mensen denken, maar ondernemers weten wel beter. Alle werkgevers gunnen hun medewerkers een goed salaris, daar gaat het niet over. Maar het verlagen van de werkgeverslasten dat aan de andere kant dan ook nodig is, daar komt telkens niets van terecht. Het eenzijdige tappen uit een vaatje zorgt voor een enorme disbalans. Werkgevers lopen leeg op de loonkosten.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Loonkosten dwingen tot onorthodoxe maatregelen’

Lees verder onder de advertentie

Minimumloon is 30 procent gestegen

Het minimumloon is in enkele jaren tijd de pan uitgerezen en tot wel 30 procent hoger dan nog maar kortgeleden. Die stijgingen werken heel sterk door in de andere salarissen die in cao-loongebouwen worden vastgelegd. Dat trek je niet recht in je exploitatie. Daarop is een gigantische druk ontstaan en dus ook op het rendement.

Een gezonde exploitatie voeren is een dagelijkse uitdaging geworden die heel veel ondernemers niet meer kunnen winnen

Jan Meerman INretail

Onder de streep worden ondernemingen op die manier nog wankeler. Iedereen weet dat sinds corona en de Oekraïne oorlog de huur- en energiekosten zijn geëxplodeerd. Een gezonde exploitatie voeren is een dagelijkse uitdaging geworden die heel veel ondernemers niet meer kunnen winnen.

Politiek moet werkgeverslasten verlagen

We hebben brandbrieven naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Die extra verhoging moet van de baan. De politiek moet nu overgaan tot het verlagen van de werkgeverslasten. Alle werkgeverspremies opgeteld vormen voor de werkgever nu al een extra kostenpost van 25 procent boven op de brutolonen.

Lees verder onder de advertentie

Samen met andere branches, van de schoonmakers tot de horeca en beveiliging, hebben we in heldere bewoordingen duidelijk gemaakt dat de extra verhoging van het minimumloon echt niet kan en het verlagen van werkgeverslasten juist moet. Ook MKB-Nederland onderneemt actie richting politiek en dat versterkt de gezamenlijke boodschap.

Lees ook: Oproep Jan Meerman (INretail) aan nieuw kabinet: ‘Omarm die bruisende winkelstraat’

Ondernemers vinden hun financiële situatie verslechterd

Het doet ertoe om van alle kanten van ons te laten horen. Onder ondernemers hoor ik heel veel zorgen. In onze actuele peiling geeft 49 procent van de ondernemers aan dat de huidige financiële situatie vergeleken met een jaar geleden (erg) is verslechterd. Van de blik vooruitwerpen word ik ook niet vrolijk. Bijna 65 procent van de ondernemers verwacht een lager bedrijfsresultaat. Ik vind dat alarmerend. Ons land telt een paar honderdduizend ondernemingen en als je dat bij elkaar optelt dan gaat het om heel veel mensen.

Lees verder onder de advertentie

Daarom moet het kabinet eens ophouden met ondernemers telkens weer opzadelen met nog meer lasten. Het moet juist minder. Laat dat ook een boodschap zijn aan formateur die probeert een coalitie te smeden. Leeglopen op de loonkosten is het slechtste wat Nederland kan overkomen.

Den Haag kan met een paar slimme beslissingen direct betrokkenheid bij ondernemers tonen

Jan Meerman INretail

De lasten kunnen ook echt omlaag. Het is voor het kabinet vooral een kwestie van willen en precies daar gaat het mank. De WW-pot stroomt over met de dik 44 miljard euro die er dit jaar in zit. Tegelijkertijd is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest. Stop daarom vandaag nog met het innen van de WW-premie. Dat is een heel effectieve stap waarover vandaag nog het besluit genomen kan worden. Met omdenken kan je een heel eind komen. Den Haag is nu aan zet. Zij kan met een paar slimme beslissingen direct haar betrokkenheid bij ondernemers tonen.

Lees ook: Jan Meerman: ‘Zonder nieuw businessmodel straft de markt je genadeloos af’

Lees verder onder de advertentie

Jan Meerman

INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft maandelijks een expertblog op deze website.