Nieuws Brexit

Kredietverzekeraar: EU lijdt 10 miljard euro exportverlies door Brexit

De Europese export naar het Verenigd Koninkrijk krijgt door de Brexit te maken met een terugval van 10 miljard euro in 2021, zo heeft kredietverzekeraar Euler Hermers berekend. Dit exportverlies wordt pas in de tweede helft van het jaar voelbaar. Het bedrag valt wel lager uit dan eerder voorspeld.

Van onze redactie 14 januari 2021

Douane Brexit haven Rotterdam

Duitsland en Nederland zijn de EU-landen met het meeste exportverlies. Foto: ANP

Euler Hermes voorspelde eerder dat er door de Brexit in het eerste jaar 18 miljard euro aan EU-export naar het VK verloren zou gaan. Dit valt fors lager uit door de afgesproken overgangsperiode van zes maanden.

Duitsland het zwaarst getroffen, Nederland volgt

Euler Hermes gaat nu uit van een verlies aan exportwaarde van maximaal 10 miljard euro. Duitsland (2 miljard euro), Nederland (1,2 miljard euro), Frankrijk (0,9 miljard euro), België (0,7 miljard euro) en Italië (0,6 miljard euro) zouden het zwaarst getroffen blijven. Dit komt door een mix aan oorzaken: zwakke vraag, mede door corona en de lockdowns, toegenomen administratieve rompslomp en extra kosten voor transport en logistiek.

Tariefvrij: klinkt te positief

Goederen die gemaakt zijn in het VK of de Europese Unie kunnen tariefvrij verhandeld worden, zo staat in de Brexitdeal. Wel nemen de non-tarifaire belemmeringen toe, en wel met 10 procent, zo heeft de kredietverzekeraar becijferd. De terugval in de export heeft hier ook deels mee te maken.

Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland: ,,Tariefvrij klinkt leuk, maar de praktijk is weerbarstiger. Uit welke onderdelen bestaan jouw product en waar komen die vandaan? Bedrijven die zakendoen met het VK krijgen te maken met rules of origin. Dan zijn er opeens wel tarieven in het geding. Hiervan krijgen vooral sectoren last die veel van hun basismaterialen en onderdelen elders (buiten De EU) halen. Denk aan hout, elektrische apparatuur, metalen, chemicaliën, farmaceutica, computer en elektronica, transportmiddelen en machines.”

Lees ook: Werken en wonen in 'Lockdown Londen': ondernemer Lennard van Otterloo vertelt

Volgens Geeroms wordt de klap van de Brexit enigszins verzacht doordat corona extra speelruimte biedt voor overheidsstimuleringsmaatregelen. Denk aan het investeren in infrastructuur. ,,Het negatieve Brexit-effect wordt gedeeltelijk geabsorbeerd door de coronagerelateerde subsidiepolitiek. Ook is er door corona en de restricties minder drukte aan de grens. Dat geeft regeringen van het VK en de EU extra tijd om infrastructuur voor de douane-afhandeling te verbeteren.”

Bedrijven die producten van ver halen kwetsbaar

,,Door corona zijn al veel bedrijven aan de slag gegaan met het doorlichten van hun toeleveringsketen", zegt Geeroms. ,,Ze hebben gemerkt hoe kwetsbaar ze zijn als ze producten van heel ver weg halen. Ook voor het rules of origin-principe kan het wenselijk zijn om leveranciers in eigen land (dat geldt vooral voor het VK) of binnen de EU te zoeken.”

Lees ook: Brexit: experts Van Otterloo en Platvoet over gevolgen voor btw

VK zoekt binnenlandse leveranciers door Brexit

Geeroms voegt hieraan toe dat 35 procent van de bedrijven in het VK op zoek is naar binnenlandse toeleveranciers, ter vervanging van hun buitenlandse leveranciers. ,,Dat is het hoogste cijfer in Europa. Voor Nederland is dat geen goed bericht. Ook daardoor wordt de export naar het VK aangetast.”

Euler Hermes voorspelt dat Britse exporteurs een klap staat te wachten van 27,3 miljard euro in 2021.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.