Nieuws Coronavirus

Won Yip doneert 40.000 euro voor ic-medewerkers: ‘Is gewoon noodzaak’

Horecaondernemer Won Yip geeft het VU Medisch Centrum in Amsterdam 40.000 euro om medewerkers van de intensive care-afdeling tegemoet te komen in kosten die zij voor hun werk moeten maken. Yip hoopt dat andere ondernemers hem volgen. ‘Niet omdat wij geld te veel hebben. Het is gewoon noodzaak en anders gebeurt er niets.’

Van onze redactie 5 december 2021

Laatste update: 7 december 2021 19:05

Won yip horeca majestic amsterdam mondkapje corona

UPDATE 7 december

Won Yip for president! Op social media regent het complimenten voor de horecaondernemer nadat hij bekend maakte 40.000 euro te doneren aan ic-medewerkers van het Amsterdamse VUmc ziekenhuis, die dagelijks 5 euro moeten betalen om bij hun werk te kunnen parkeren. Yip, die laat weten inmiddels van verschillende kanten voor nog eens 40.000 euro aan toezeggingen te hebben gekregen, wacht nog op een factuur van het ziekenhuis.

Lees er hier alles over.

Yip had bedacht dat het geld tot eind februari 2022 kon worden gebruik om ic-medewerkers gratis te laten parkeren. Bij VU Medisch Centrum betaalt het meeste verplegend personeel namelijk 5 euro per dag. Inmiddels heeft de raad van bestuur van het ziekenhuis hem laten weten dat zij binnenkort zelf gratis parkeren invoeren voor ic-medewerkers. Eerder tijdens de pandemie is dat ook al eens gebeurd voor personeel van ic’s en bepaalde andere afdelingen. De donatie van Yip wordt nu gebruikt voor de inzet van flexibele dagopvang voor kinderen van verpleegkundigen.

Anders gebeurt er niets

Won Yip: ,,Ik hoorde dat ic-verpleegkundigen zelfs in deze tijd vaak zelf moeten betalen voor een parkeerplek op hun werk. In Amsterdam geldt dat bijvoorbeeld niet voor het AMC, maar wel voor het VU Medisch Centrum. Ik heb daarop aangeboden om hun kosten iets te verlichten. ‘Niet omdat wij geld te veel hebben, ‘maar omdat het gewoon noodzaak is en anders gebeurt er niets.’ Waarom medewerkers moeten betalen om te komen werken is voor Yip sowieso een raadsel. ,,Je laat mensen toch geen parkeerkosten betalen om bij jou te komen werken? Op je eigen terrein nota bene.

Van parkeren naar vergoeding kinderopvang

Op de dag van zijn verzoek had de raad van bestuur van het VUmc zelf het parkeren gratis gemaakt. Yip kreeg het voorstel om zijn geld in te zetten voor een deel van de flexibele kinderopvang voor ic-verpleegkundigen, zodat verpleegkundigen minder snel uitvallen en makkelijker hun diensten kunnen draaien. Yip, die in 2019 voor corona al eens 88.000 euro schonk aan het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, zegt zelf geen belang te hebben bij zijn donatie. ,,Ik wil zoals iedereen dat deze crisis snel voorbij is, zodat de samenleving – inclusief de horeca - weer open kan. Ik ben blij dat ik iets aan de arbeidsomstandigheden van ic-verpleegkundigen kan doen.’’ Hij vermoedt bovendien dat situaties als deze hierna niet vaak meer zullen voorkomen. ,,Zaken als betalen om bij je werk te kunnen parkeren worden door deze crisis transparant. En dat zorgt ervoor dat zichtbaar wordt wat er gebeurt en wat daarvan de gevolgen zijn.”

Spontane, praktische, doelgerichte actie

Yip hoopt dat zijn voorbeeld navolging krijgt van andere ondernemers of bedrijven, maar hij gaat niemand rechtstreeks benaderen. ,,Ik heb geen contact gehad met andere ondernemers. Het is een spontane, praktische en doelgerichte actie van mij persoonlijk en ik heb nog minder te veel. Ik wil ondernemers hier niet rechtstreeks over benaderen, ze hebben het al moeilijk genoeg. Ik laat het aan de ondernemers over die kunnen en willen.” Yip dringt aan op spoed, zowel bij het invoeren van het gratis parkeren en zijn bijdrage aan de kosten voor opvang. ,,Hoe ze het doen, doen ze het, maar volgens mij moeten ze het gewoon maandag 6 december in laten gaan, zowel het gratis parkeren als de kinderopvang. Zeker voor het parkeren moeten een paar telefoontjes genoeg zijn.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.