Nieuws Coronavirus

Nog langer de deuren dicht: wanhoop bij ondernemers kappersbranche

Waar VNO-NCW's Hans de Boer vindt dat de kappersbranche de deuren moet kunnen openen, is het binnen die branche intussen 'wanhoop' troef. 'Nu nog een extra maand zonder omzet, dat lukt simpelweg niet meer', stelt de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO).

Van onze redactie 25 april 2020

Kapper schorem rotterdam coronacrisis

Archieffoto ANP: barbershop Schorem, in Rotterdam.

,,Toen premier Rutte aankondigde dat de kappersbranche voorlopig nog gesloten blijft, sloeg de wanhoop in de branche toe. Leden bellen ons emotioneel op om hun verhalen te delen," stelt Gonny Eussen, manager marketing en communicatie van de ANKO op hun website.

,,Natuurlijk is iedereen blij met de steun- en noodmaatregelen, maar deze vergoeden lang niet alle kosten en lasten. Veel ondernemers konden die eerste periode van sluiting nog wel overbruggen op reserves en spaargeld. Maar nu nog een extra maand zonder omzet, dat lukt simpelweg niet meer."

'Procotol meerdere malen voorgelegd aan experts overheid'

Met een brede vertegenwoordiging uit de kappersbranche is door de ANKO een hygiëne-protocol opgesteld, waar ook de vakbonden hun goedkeuring aan hebben gegeven. Eussen: ,,Dit protocol is meerdere malen in concept voorgelegd aan de experts binnen de overheid. Op dit moment is er echter binnen het Outbreak Management Team (OMT) geen overeenstemming over welke hulpmiddelen de kappersbranche moet gaan gebruiken. En dat is natuurlijk essentieel om ons protocol definitief te maken en om als branche weer veilig en gereguleerd open te kunnen."

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'TOGS, NOW, BMKBC, is het allemaal voldoende?

VNO-NCW: kappersbranche weer open

VNO-CNW-voorzitter Hans de Boer noemt de kappersbranche regelmatig als voorbeeld van een sector die weer open zou moeten kunnen gaan. In De Ondernemer Update (podcast onderaan deze pagina terug te luisteren) vertelde hij onder meer: ,,Doe een aantal sectoren, delen van de horeca ook, open na de meivakantie. Ik zeg: til er drie of vier uit de protocollen die we hebben ingediend, geef die kans met een datum, met een slag om de arm."

,,De kapper, wat ons betreft kan die open. Maar je hoeft niet verplicht naar de kapper. Jonge en oudere mensen kunnen dat zelf bepalen, het is ieders eigen verantwoordelijkheid, eigen boerenverstand. Nu gooien we die hele sector op slot, alleen om de ouderen te beschermen. Maar dat hoeft niet, dat is niet efficiënt."

Op de foto's hieronder: kapper Nick uit Rotterdam was voor de persconferentie-Rutte al begonnen met het geschikt maken van zijn kapsalon om weer te kunnen openen.

Wat gaat de ANKO doen?

Bron: www.anko.nl.

  • We hebben gisteren al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin we aandringen op snellere openstelling van de branche. Naar aanleiding van onze brief zijn er vandaag meerdere kamervragen gesteld.
  • We hebben vandaag contact gehad met experts die het Outbreak Management Team adviseren om te benadrukken dat er nu heel snel consensus en duidelijkheid moet komen over hulpmiddelen voor contactberoepen.
  • We hebben een brandbrief over de situatie in de branche opgesteld en deze wordt verstuurd aan alle politici. De brandbrief is mede ondertekend door de 15 grote organisaties in de retail. Zij spreken daarmee hun steun uit aan kappers, want ‘kappers zijn onmisbaar in de winkelstraat.’ Ook MKB-voorzitter Jacco Vonhof zal onze brandbrief onder de aandacht brengen van de betrokken ministers.
  • Ook werknemers zullen mee moeten gaan werken aan flexibele oplossingen om hun werkgevers overeind te houden, want alleen werkgevers en werknemers sámen kunnen de kappersbranche door deze crisis heen helpen! We vragen bonden met klem hieraan mee te werken en zijn hierover met ze in gesprek.
  • We blijven ons onvermoeibaar inzetten voor ruime steunmaatregelen, specifiek voor de kappersbranche. We zijn inmiddels een maand dicht en deze verloren omzet kan niet meer goed gemaakt worden. En áls we weer open mogen zal dat voorzichtig zijn, met minder klanten en meer hulpmiddelen. En dat betekent minder omzet dan normaal tegen hogere kosten! Ook dan is er dus nog steun nodig; uitgebreide steun op maat.
  • Consumenten staan te trappelen om geknipt en gekleurd worden. We vrezen dat de langere sluiting illegaal knippen en zwartwerken in de branche zal versterken. Dan hebben we helemaal geen zicht meer op wat er gebeurt in de branche. Dat reguleren we liever zelf!

Hieronder kun je De Ondernemer Update met VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer terugluisteren, onder meer over de kappersbranche:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.