Nieuws Maatregelen

Horeca tevreden over eerste weekend, maar ziet verbeterpunten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is over het algemeen tevreden over het eerste weekeinde waarin de meeste zaken zonder coronabeperkingen weer open mochten. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van de branchevereniging. Wel zijn er ook verbeterpunten: zo waren er vrijdag problemen met het testen, waardoor sommige nachtclubs niet op volle capaciteit open konden.

Van onze redactie 27 juni 2021

Terras personeel horeca

,,Daar hadden ze natuurlijk wel op gerekend qua inzet van personeel", aldus Beljaarts, die het vooral voor deze groep ondernemers zuur vindt. ,,Dit zijn de zaken die het langst dicht moesten blijven, dus je had gehoopt dat het bij de heropening soepel verliep."

Een ander punt bij het testen is dat bedrijven per dag moeten kiezen of ze open gaan zonder testen en dus extra afstand in acht nemen of met testen waarbij die extra eisen vervallen. Dat levert problemen op voor bedrijven die een deel van de avond restaurant zijn, maar daarna bijvoorbeeld langzaam overgaan in een cafésetting en dansen mogelijk maken. ,,Dat kan nu niet, terwijl het zeker mogelijk zou moeten zijn om even een uurtje dicht te gaan en schoon te maken en dan volgens het andere regime open te kunnen gaan."

Beljaarts pleit ervoor dat deze regel snel wordt aangepast. ,,Het lijkt erop dat dit weer zo'n rigide regel is waar aan vast wordt gehouden zonder reden. Dit moet snel anders."

Lees ook: Sinds 26 juni deze versoepelingen van coronamaatregelen

Nachtclubs willen zo snel mogelijk van toegangstesten af

Als het aan de nachtclubs zelf ligt dan vervallen de toegangstesten zo snel als mogelijk. Door de coronatestverplichting zullen jongeren mogelijk besluiten een clubavond te laten schieten of ze melden zich met het verkeerde toegangsbewijs aan de deur. Ook vragen de clubeigenaren zich af of er wel voldoende testcapaciteit is, zeker als straks ook het festivalseizoen weer losbarst.

Sinds dit weekend mogen de clubs weer onder voorwaarden open, na zestien maanden gesloten te zijn geweest. Ondernemers in de sector zijn blij maar kampen ook met uitdagingen, zoals het vinden van voldoende personeel, merkt Nachtbelang op. De belangenvereniging van nachtclubs wijst erop dat de afgelopen maanden flink is gesaneerd. Van vrijwel alle personeelsleden is afscheid genomen. Evengoed zijn de ondernemers blij dat ze weer open mogen, nadat bij eerdere persconferenties van het kabinet keer op keer had geklonken dat clubs en discotheken gesloten moesten blijven.

Lees ook: Personeel gezocht: uitzendplatform Youbahn wil ondernemer alternatief bieden

Op dit moment kan een club alleen open als bezoekers een coronatoegangsbewijs hebben. Veel jongeren zullen zich er volgens Nachtbelang niet bewust van zijn dat er een test nodig is van een speciale testlocatie. "We sluiten niet uit dat er jongeren zijn die met negatieve test of vaccinatiebewijs gewoon toegang denken te kunnen krijgen", aldus de vereniging. Er zijn ook locaties waar je meer dan een half uur moet rijden om bij een aangewezen testlocatie te komen. Het is volgens Nachtbelang onzeker of alle bezoekers dat voor een clubavond over hebben.

"Het is oprecht een uitdaging om een bedrijfssector als deze weer zo snel op gang te krijgen midden in de zomer met veel concurrerende alternatieven voor je doelgroep", aldus Nachtbelang. De belangenvereniging verwacht dat de komende tijd steeds meer zaken zullen opengaan, mogelijk in de steden wat meer dan in de gebieden waar er minder testlocaties zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws