Nieuws Maatregelen

Horeca voelt zich lamgeslagen door lockdown

De horeca voelt zich lamgeslagen door de nieuwe maatregelen van het kabinet. Eigenaren van horecabedrijven zijn somber en pessimistisch over hun toekomst, blijkt uit een rondgang langs enkele horecazaken in het land.

Van onze redactie 18 december 2021

Horeca cafe dicht lockdown omikron

Foto's: Shutterstock.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

'Onrechtvaardig', noemt restauranteigenaar Dennis Dekkers in Nijmegen de maatregelen. 'Deze klap treft ons harder dan de vorige', zegt eigenaar Herman Hell van veertien zaken in Rotterdam. Hij spreekt van de 'zoveelste mokerslag'. Ed BIndels van Food District Liemès in Utrecht zegt: ,,Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten".

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland noemt de nieuwe maatregelen 'heel teleurstellend.' ,,Eerst gaf het kabinet ons het idee dat we overdag ons ding konden doen." Volgens Willemsen bereidde de horeca zich sindsdien voor op het drukke kerstseizoen. ,,Daardoor liggen de koelkasten vol, dit is meer dan pijnlijk. We gaan het kabinet vragen of we de koelkastvoorraden op kunnen voeren als kosten." Hij vindt dat de branche 'voor de zoveelste keer keihard geraakt is. Dit kabinet voelt geen mededogen'.

"Met dit kabinet weet je: het wordt geen 14 januari"

Johan de Vos, horeca-ondernemer Breda

Eigenaar Johan de Vos van een bruin café en een eetgelegenheid in Breda zei 'dat de maatregelen volgen op een opeenstapeling van fouten. ,,We hopen dat het in drie weken verandert en niet dat we in treurigheid de maatregelen gaan rekken tot maart/april. Maar met dit kabinet weet je: het wordt geen 14 januari.' Hij spreekt van 'de zoveelste klap, net in hét seizoen voor restaurants'.

Horeca-ondernemers spreken vooral over frustratie, en financiële en mentale nood bij hun bedrijven. Ze missen een hoopvol perspectief in de nieuwe maatregelen. Ze proberen personeel binnenboord te houden, ondanks de sluiting. Hell zegt zo'n vijfhonderd mensen op de loonlijst te hebben. ,,We proberen iedereen erin te houden, we hebben ze na de crisis weer nodig." Ook Dekkers probeert te voorkomen dat de 25 mensen die zijn restaurant in dienst heeft buiten boord vallen. ,,Als ik ze eruit zet, krijg ik ze in maart niet meer terug."

Lees ook: MKB-Nederland: 'Zoals het nu gaat, houden we het niet vol. Ondernemers niet, jongeren niet, de hele samenleving niet'

,,Heel ondernemend Nederland wordt mentaal om zeep geholpen", aldus De Vos. ,,Ik ken mensen in onze sector die het niet meer redden, veel mensen moeten 113 bellen, die kant gaat het op." De klanten koesteren sympathie voor het lot van de horeca, zegt De Vos. ,,Maar ik heb het hele huis vol 'sterkte ermee' liggen, de deur kan intussen al niet meer dicht."

Hell met vijf pizzeria's en negen stadscafé's in Rotterdam maakt zich grote zorgen om het wegvallen van de subsidie. Kleinere zaken hebben daar volgens hem wel nog recht op, maar de grotere moeten het na 1 januari zonder financiële steun stellen. ,,De afgelopen twee jaar waren moeilijk, maar het komende kwartaal wordt de allermoeilijkste tijd tot nu toe", zegt hij. ,,We kunnen zonder hulp niet overleven."

,,Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten"

Ed Bindels, Food District Liemès

Ed Bindels, ondernemer achter Food District Liemès in Utrecht, zegt: ,,Het advies 'alles sluiten' komt over als paniekvoetbal. Dit staat in schril contrast met het beslissingsproces rond de boosterprik waar maanden te laat mee begonnen is. Ook hiervan wordt de rekening dus weer gepresenteerd bij ondernemers".

,,De invloed van horeca- en winkelsluiting op besmettingen is amper onderbouwd - het lijkt zelfs amper invloed te hebben - en daarom in mijn ogen symboolpolitiek. Vermoedelijk dat ze in omringende landen daarom niet voor deze maatregel kiezen."

Ook Bindels spreekt over de financiële impact die de lockdown - weer - gaat het hebben op ondernemers. ,,Wat wel bekend is, is dat ondernemers samen vele miljoenen verlies gaan maken en daar vermoedelijk amper of geen compensatie voor krijgen. December is de maand waarin meestal dé zeer noodzakelijke winst van het jaar wordt gemaakt. De sluiting van scholen na dit weekend, al lang bij met OMT bekend als een grote infectiebron, zal vermoedelijk wel een grote impact hebben. Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws