Nieuws Maatregelen

Vastgoedbedrijf Mac3Park uit Lelystad is deze week even kinderopvang

Het is de drukke week voor kerst. Vrij nemen is bijkans onmogelijk. En dan gaan ook nog eens de scholen vervroegd dicht. Het zorgt voor lichte paniek op de burelen van vastgoedverhuurder Mac3Park in Lelystad. Maar dan ontstaat het idee: waarom zelf geen kinderopvang beginnen?

Jaap Selles (De Stentor) 20 december 2021

Mac3 Park lelystad kinderopvang

Directeur Marian Mulder biedt deze week drie dagen kinderopvang aan voor het eigen personeel en dat van huurders. Foto: Freddy Schinkel

Pannenkoeken eten, knutselen, voorlezen, lesjes volgen, sporten en misschien komt de brandweer ook nog langs? Directeur Marian Mulder zit vol ideeën om het de kinderen volgende week drie dagen lang naar het zin te maken. Als ze door de hal loopt en een beeldscherm en boxen ziet staan, bedenkt ze: ,,Misschien zijn danslessen mogelijk.” Even later: ,,Iedereen is erg enthousiast. Dit organiseren geeft superveel energie.”

Hoe anders is dat eind dinsdagmiddag. Langzaam sijpelt door dat de scholen een week eerder kerstvakantie krijgen. Er ontstaat lichte paniek op het bedrijvenparkje langs de A6 en op tientallen andere plekken in Flevoland en Kampen waar het bedrijf panden verhuurt. In de bomvolle periode voor kerst en bij industriële beroepen waar thuiswerken geen optie is, krijgen werknemers er een probleem bij: de opvang van kinderen, schrijft De Stentor.

Lees ook: FNV en CNV willen ruimhartig verlof voor werkende ouders

Tijdelijke lockdown kinderopvang

,,Hoe dan? Ik ben er niet blij mee dat deze beslissing pas drie dagen van tevoren wordt genomen. De laatste week voor kerst zit vol afspraken en andere werkzaamheden”, vertelt Ilona Oud, moeder van drie en werkzaam bij onderwijsspecialist Ivio. ,,Het ligt voor de hand dat opa en oma de helpende hand bieden. Dat is juist niet de bedoeling. Het voelt alsof de kerstdis boven het onderwijs verkozen wordt.”

Dezelfde zorgen ontstaan ook 100 meter verderop op de burelen van Mac3Park. ,,Er is onbegrip. Collega’s zitten met de handen in het haar”, merkt Mulder, zelf moeder van twee. Al snel ontstaat het wilde, maar ook serieuze idee om zelf kinderopvang te organiseren. ,,We willen niet dwarsliggen of lastig te doen. Het is om ons personeel en dat van huurders te ontzorgen en we hebben er geschikte zalen voor.”

,,We kopiëren geen professionele opvang. Zie het als een extra bedrijfsactiviteit die toevallig van 08.30 tot 17.00 uur duurt''

Marian Mulder, directeur Mac3Park

Lockdownprogramma voor kinderen

Nu de voorbereidingen vorderen, verzucht Mulder: ,,We hebben ons wat op de hals gehaald.” Wat zijn de regels? Hoe stel je een geschikt dagprogramma samen? Wie let op de kinderen? ,,We kopiëren geen professionele opvang. Zie het als een extra bedrijfsactiviteit die toevallig van 08.30 tot 17.00 uur duurt. Voor de opbouw van de dag en de opvang van de kinderen werken we wel samen met specialisten en professionele begeleiders.”

Terug naar dinsdagavond. Onderweg naar huis bedenkt Mulder een thema. Denkend aan kinderfilm Nanny McPhee kiest zij voor Nanny Mac3. Maar op dat moment weet ze eigenlijk ook niet wat ze ervan kan verwachten. Komen er vijf kinderen? Misschien tien? Is een vergaderzaal voldoende of is een grotere hal nodig?

Lees ook: Charly Cares: 'Ouders regelen wanhopig oppas wegens vervroegde kerstvakantie'

‘Ik heb een oplossing voor het opvangprobleem!’

Twee dagen later zit de opvang van maandag tot en met woensdag bijna vol. ,,Er is plek voor 30 kinderen en voor iedere dag zijn er al zeker 25 aangemeld. Het voorziet in een behoefte. Ik kreeg direct positieve reacties dat onze opvang het probleem van ouders oplost”, reageert de directeur. Oud knikt. ,,Ik zat hardop te juichten: ‘Ik heb een oplossing voor het opvangprobleem!’ Mijn kinderen kijken er al echt naar uit.”

MyChannels Video ID: 271167

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws