Nieuws Maatregelen

Viroloog De Jong: 'Festivals op volle capaciteit in buitenlucht veilig'

Viroloog van het Amsterdam UMC Menno de Jong vindt het persoonlijk een goed idee dat buitenfestivals vanaf 25 september weer op volle capaciteit mogen draaien, in plaats van het huidige maximumbezoekersaantal van 75 procent.

Van onze redactie 19 september 2021

Zandvoort grand prix publiek

Topdrukte bij de Grand Prix van Zandvoort, eerder in september. Een corona-uitbraak bleef uit. Foto: ANP.

Volgens De Jong is het lage aantal besmettingen dat plaatsvond tijdens het drukbezochte Formule 1-weekend in Zandvoort een bewijs dat grote evenementen in de buitenlucht veilig zijn. Dat meldt AT5.

De Jong reageert hiermee op de kritiek van de evenementenbranche op de in hun ogen ongelijke behandeling. De laatste weken ging de branche meermaals de straat op om te protesteren tegen de huidige coronabeperkingen.

Lees ook: Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de Staat

Na Grand Prix Zandvoort: geen uitbraak coronavirus

De Formule 1 in Zandvoort heeft tot nu toe niet tot een uitbraak van COVID-19 onder de toeschouwers geleid, liet een woordvoerder van de GGD Kennemerland vweten. 91 mensen zijn inmiddels positief getest op het coronavirus. Zij waren besmet of zijn besmet geraakt tijdens hun bezoek aan de Grand Prix van Nederland. Het gaat om ongeveer 0,045 procent van de bezoekers.

Zeker twee derde van de positief geteste toeschouwers was immuun doordat zij gevaccineerd waren of al eerder besmet zijn geweest met het coronavirus. Ongeveer de helft van de besmettingen vond plaats tijdens de Grand Prix, de andere helft in de periode rond of tijdens het evenement.

Lees ook: OMT-leden: geen handhaving coronapas, dan geen versoepelingen

De Jong: ,,Ik snap de kritiek, als je ook kijkt wat er in Zandvoort is gebeurd, het Formule 1-weekend wat eigenlijk een openluchtfestival was. Weliswaar geplaceerd, maar we hebben ook gezien dat dat een relatief begrip is. Als je ziet dat het aantal infecties naar aanleiding van het Formule 1-weekend heel erg meevalt, dan moeten we daar ook van leren."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws