Nieuws Maatregelen

Deze ondernemers halen hun laatste beetje hoop uit een crowdfundingsactie

Horecazaken, winkels en alles daartussenin proberen op alle mogelijke manieren de coronacrisis te overleven. Maar voor sommige ondernemers is het vechten tegen de bierkaai. Sommigen zien nog één escape: een crowdfundingsactie.

Roel Kuilder (Brabants Dagblad) 18 februari 2021

Noelia zavala faloria den bosch

Noelia Zavala probeert 10.000 euro in te zamelen via crowdfunding. Foto: Marc Bolsius

Noelia Zavala kwam 2,5 jaar geleden vanuit Ecuador naar Nederland toe met een droom: een eigen zaak met haar moeder beginnen. In 2019 schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en na een lange zoektocht was het in maart 2020 zover: samen met haar moeder begon ze Faloria in Den Bosch. Ze gingen er Zuid-Amerikaanse spullen verkopen, van alpacawol tot sjaaltjes.

Met crowdfunding 10.000 euro inzamelen

Tot zover het leuke van dit verhaal. ,,Drie weken nadat we open waren gegaan, moesten we weer dicht", zegt Zavala in gesprek met Brabants Dagblad. In de zomer mocht Faloria weer open, maar in december gingen de deuren wéér op slot. Zavala en haar moeder zitten nu dik in de schulden. ,,We hebben veel gehuild. We proberen wel spullen online en via de etalage aan te bieden, maar dat levert simpelweg niet genoeg op. We hebben de huur, belastingen en ga zo maar verder.”

Via crowdfunding probeert Faloria nu 10.000 euro in te zamelen, daar is na ruim een week tijd ruim 460 euro van binnen.

"Twee zaken draaiende houden terwijl je op het punt van bevallen staat is simpelweg niet te doen"

Larisa Versluis, eigenaresse vegan café Plant

Faloria is in Den Bosch niet alleen. Ook kattencafé Mispoes waagt zich op de crowdfundmarkt, net als vegan café Plant van Larisa Versluis. Zij heeft al een heel pijnlijk besluit moeten nemen. Haar andere zaak genaamd Oerwoud is al definitief gesloten. ,,Een jaar geleden stond er nog een rij voor de deur, nu moeten we sluiten. Ik ben er echt heel verdrietig om", zegt Versluis, die op dit moment ook hoogzwanger is. ,,Twee zaken draaiende houden terwijl je op het punt van bevallen staat is simpelweg niet te doen.”

Groter verlies door hogere kosten met twee zaken

Oerwoud bestond al wat jaren voordat Versluis in mei 2020 begon met Plant. Die schreef ze in op hetzelfde KvK-nummer. ,,Daardoor maakte ik op papier nét iets meer omzet dan een jaar eerder. Maar ja, een jaar eerder had ik één zaak. Nu twee. Dus ik maak veel meer kosten en daardoor verlies ik veel op dit moment.” Dat laatste blijkt, want ze probeert via crowdfunding 40.000 euro op te halen. ,,Met de huur, vaste lasten, personeelskosten en inkoop kom je al gauw uit op 15.000 euro per maand. Dus die 40.000 euro is heel goed te verklaren”, zegt Versluis.

Lees ook: MKB-Nederland roept kabinet op tot kwijtschelding belastingschuld

Een deel van de problemen zou opgelost kunnen worden als deze ondernemers vanuit de overheid deel mogen nemen aan ondernemersregelingen, zoals een tegemoetkoming in vaste lasten (TVL), maar om uiteenlopende redenen is dat niet mogelijk. Voor een TVL moet je een omzetverlies van minimaal 30 procent ten opzichte van vorig jaar aan kunnen tonen. Faloria kan dat niet omdat het een startende onderneming is en Versluis omdat het op papier ten opzichte van een jaar eerder juist meer omzet draaide.

Tekst gaat verder onder de foto van Larisa Versluis (vegan café Plant).

Probleem bekend bij MKB-Nederland

Bij MKB-Nederland zijn dit soort verhalen bekend. ,,We zijn nu nog in gesprek met de overheid om ze te kunnen helpen", zegt een woordvoerder. ,,We hopen begin mei daar meer over bekend te kunnen maken. Voor mensen met extra vestigingen, maar ook voor starters.”

Voor Faloria en Versluis komt mei waarschijnlijk te laat. Hun dromen vallen in duigen. Of er moet zich nog een crowdfundwonder voordoen. ,,We hebben er de afgelopen jaren een feestje van gemaakt, maar het is dit jaar onwijs zwaar geweest", aldus Versluis. ,,Misschien als de economie weer aantrekt dat we dan ooit weer op gaan starten. Maar dat gaat nog wel even duren.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.